Bugünün konusu tam da bir düğüm. Öyle bir yerdesiniz ki bu yapıyı anladığınızda Ortadoğuya dair fikirleriniz yeni bir boyut kazanacak.

Allahın partisi demek Hizbullah. 1975 de Lübnan'da 16 yıl sürecek olan mezhep savaşı başlamıştı. Her mezhep kendi silahlı grubunu oluşturdu. Devlet otoritesi ortadan kalkmıştı. Diğer gruplar şöyle bir kenarda dursun, mevzumuz şii hareketin temsilcisi "Emel Hareketi" adıyla birleşen ve sonra askeri kanadı oluşturan "Hizbullah"...

Bugünkü gibi güçlü olmayan ve muhtelif gruplara ayrılmış olan şii hareketinin başına Musa Sadr getirildi. Sünni İslam'a ılımlı mezhep ayrımına karşıydı, tabi inanırsanız. 1978 de Libya'ya Kaddafi'nin davetiyle gitti, Ogün bugündür hâlâ haber alınamadı...

İç karışıklık Lübnan'da herşeyi ortadan kaldırdı. Filistinli gruplar İsrail tarafından sürüldü Lübnan'a. Ortalık iyice karışınca da kendisi girdi. Emel Hereketi öncülüğünde şii gruplar geri çekilince Hareketin içinden yeni ve askeri techizatla donatılmış Hizbullah ortaya çıktı. İsraile karşı olmak, Şii haklarını Lübnan'da korumak, Meşru yönetimde yer alabilmek temel hedefiydi... İsrail 4 yıl ilerledi ve Başkent Beyrut'u ele geçirdi.

Şimdi kavga büyüdüğüne göre birisi ayıracaktı. Ama bir taşta bir sürü kuş vurulması gerekiyordu. Kavgayı 1.Dünya harbinde olduğu gibi batılı emperyaller ayırmayacak tabiki. Neden? Çünkü onlar ayırsa yeni düzeni kim devam ettirecek?

O zaman başlıyoruz... 

Daha birkaç yıl önce kurulan ne olduğunu bile Lübnan'da herkesin bilmediği Hizbullah! Rol belli, hemde kahramanca Lübnan'ı savunacak ve 1967 de, altı gün içinde Mısır Ürdün ve Suriye ordusunu yenen İsrail'i Lübnan'dan kovacaktı (!) Sonra devletin kanını emmeye giden ve devletleşen süreç başladı. Şimdi hadi inanalım bu hikayeye (!) Tabiki halkın tamamının herşeyi bilmeye ihtiyacı yoktur! Bu zaten imkansızdır... Ama İsrail'i füzelerle vuran İran'ı günlerdir televizyonlarda alkışlayan güya aydın kılıklı şakşakçıların bu kadar gafil olmasını anlayamıyorum... Füzeler bir İsrailliyi bile öldürmemişken gündüz vakti havai fişek gösterisi yapıyoruz... Siz bu kadar aymaza "aydın" derseniz vay halinize...

İran'a da geleceğiz, burdan biraz daha ilerleyelim...

Hizbullah bundan sonra algıyı çok iyi yönetti. 1983'te bombalı saldırı yaptı Beyrut'ta. Fransız ve ABD askerlerini öldürdü. 1985'te de resmi olarak kuruluşunu açıkladı.

   Ülkede iç savaş devam ediyordu 14 yıl geçmişti. Taif anlaşması imzalandı. Ülkedeki bütün mezhepsel örgütler silah bıraktı. Biri hariç. Aceba kim? Hadi bilin bakalım???

   Tabiki Hizbullah. 

Artık ülkede üniter (resmi) devletin yanında İsrail'i ülkeden çıkartan, bütün İslam ümmeti adına savaştığını söyleyen, İsrail'i yok etmeye yemin etmiş Hizbullah... 1991'de de örgütün lideri Abbas Musa Beyrut'ta İsrail tarafından füzeyle öldürülünce yerine henüz 30 yaşında olan ve bir hafta önce öldürülene kadar bölgenin en etkili gayri nizami gücünün hafızası Hasan Nasrallah örgütün yeni lideri oldu.