Mayıs ayında kredi kartı ile yapılan harcamaların yüzde 103 artış göstermesi sonucunda, kredi kartı kullanımını azaltmak amacıyla limit ve taksit sayılarında düzenlemeye gidilecek. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) önümüzdeki günlerde harekete geçmesi bekleniyor.

Kredi Kartı Harcamaları 1,3 Trilyon TL’ye Ulaştı

Yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı nedeniyle vatandaşlar çareyi kredi kartı ile harcama yapmakta buluyor. Ancak bu durum, daha farklı ekonomik sıkıntıları da beraberinde getiriyor. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, mayıs ayında kredi kartı ile yapılan harcamalar yüzde 103 artarak 1,3 trilyon TL’ye yükseldi.

Kredi Kartı Sayısı 410 Milyona Yaklaştı

Dünya gazetesinin haberine göre, Türkiye’de kredi kartı kullanımı hızla artıyor. BKM verilerine göre, kartlı ödemeler son bir yılda iki kattan fazla artarken, toplam kart sayısı da 410 milyona yaklaştı.

'Merkez' faizi sabit tuttu 'Merkez' faizi sabit tuttu

Maksimum Limit Aylık Gelirin 4 Katı Olacak

Önümüzdeki günlerde BDDK’nın kredi kartı limitlerine yönelik bir düzenleme yapması bekleniyor. Kredi kartını kısa süredir kullananlar için maksimum limit aylık gelirin 4 katı, uzun süredir kart sahibi olan ve düzenli ödeme yapan müşterilere ise maaşları ve yan gelirlerinin toplamının 8 katı oranında limit tahsis edilmesi planlanıyor. Ayrıca, yüksek taksitli harcamaların azaltılması amacıyla taksit sayısının düşürüleceği de konuşuluyor.

İlave Tedbirler Kart Kullanımını Azaltmadı

Merkez Bankası, mart ayında yaptığı düzenleme ile kredi kartı kullanımını kısıtlamak ve parasal sıkılaştırmayı artırmak için kredi kartı nakit avans çekimlerinde faiz oranını yüzde 4,42’den yüzde 5’e yükseltmiş, kredili mevduat hesabı faizini de yüzde 5’e çıkarmıştı. Ancak bu artışın kredi kartı kullanımını azaltmadığı görülüyor.

Kredi kartında yaşanan artışı değerlendiren uzmanlar, mayıs ayında yüzde 75’i geçen enflasyonun kredi kartı harcamalarındaki artışın temel sebebi olduğunu belirtirken, yıllık yüzde 80’e yaklaşan ihtiyaç kredi faizlerinin kredi kartı faizlerine oranla hâlâ çok yüksek olmasının kredi kartı kullanımını artırdığını söylüyor.

Editör: Haber Merkezi