Yunanistan Ulusal Kamu Sağlığı Kurumu (EODY) tarafından yapılan açıklamada, bu ölümlerden 5'inin sadece son bir hafta içinde kaydedildiği belirtildi. Virüsün Kardiça, Larissa, Trikala, İmathia, Selanik ve Pela gibi bölgelerde tespit edildiği bildiriliyor.
 

Ekran Görüntüsü 2024 08 03 111008

Sivrisineklerle Mücadele ve Risk Grupları

Batı Nil Virüsü, sivrisinekler aracılığıyla insanlara bulaşır ve özellikle yaşlılar ile bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler için daha yüksek risk taşır. Sağlık uzmanları, kişisel korunma önlemlerinin önemine dikkat çekerek sivrisineklerin üreme alanlarının temizlenmesi ve uygun koruyucu önlemlerin alınması gerektiğini vurguluyor.

Türkiye İçin Olası Senaryolar

Uzmanlar, Batı Nil Virüsü ‘nün Türkiye'ye yayılmasının endişe verici bir durum olabileceğinin altını çizerken, Türkiye'nin iklim ve çevresel koşulları, virüsün yayılması için uygun zeminler oluşturabilir. Özellikle yaz aylarında sivrisineklerin yoğun olduğu bölgelerde virüsün hızla yayılma riski bulunuyor. Türkiye’de de bu virüse karşı mevcut sağlık sisteminin hazırlığı, virüsün etkilerinin sınırlanmasında kritik rol oynayabilir.

Ekran Görüntüsü 2024 08 03 111021

Eğer virüs Türkiye'ye sıçrarsa, sağlık yetkilileri tarafından gerekli önlemler hızla alınması gerektiğini açıklayan uzmanlar, bu önlemler arasında halk sağlığı kampanyaları, sivrisinek kontrolü ve risk gruplarına yönelik özel sağlık hizmetleri yer alabileceğini, ayrıca vatandaşların bilgilendirilmesi ve kişisel korunma önlemlerine yönelik eğitimler verilmesi gerektiğinin de önemine dikkat çektiler.

Yerel Yönetimlere Çok İş Düşüyor

Küçük çocuklarda göz kuruluğu şikayeti artıyor Küçük çocuklarda göz kuruluğu şikayeti artıyor

Sivrisineklerin virüsü yayma olasılığı göz önüne alındığında, kişisel korunma önlemleri büyük önem taşıyor. Uzun kollu giysiler giymek, sivrisinek kovucular kullanmak ve sivrisinek üreme alanlarını temizlemek, bu önlemler arasında yer alıyor. Ayrıca yerel yönetimlerin sinekle mücadele büyük rol oynadıklarını belirten uzmanlar, bu konuda Belediyelerin özellik sıcak yaz aylarında ilaçlamalara önem vermelerini istediler.

Ekran Görüntüsü 2024 08 03 111034

Batı Nil Virüsü Nedir?

Bu virüs insanlarda ölümcül bir nörolojik hastalığa sebebiyet verebilir. Bununla birlikte, enfekte olan kişilerin yaklaşık %80'i herhangi bir semptom göstermez. Batı Nil virüsü esas olarak enfekte sivrisineklerin ısırıkları yoluyla insanlara bulaşır. Kuşlar da Batı Nil virüsünün doğal konakçılarıdır. Batı Nil Virüsü (WNV) insanlarda nörolojik hastalığın yaşanmasına ve ölüme neden olabilir. WNV genellikle Afrika, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Amerika ve Batı Asya'da bulunur. WNV, kuşlar ve sivrisinekler arasındaki bulaşmayı içeren bir döngüde doğada tutulur. İnsanlar, atlar ve diğer memeliler de bu virüsle enfekte olur. Batı Nil Virüsü (WNV), flavivirüs cinsinin bir üyesidir ve flaviviridae familyasının Japon ensefalit antijenik kompleksine aittir.