Amazon yağmur ormanlarının derinliklerinde yaşayan Marubo halkı, yüzyıllardır geleneksel yaşam tarzını koruyor. Starlink uyduları kabile halkı için yüksek hızlı dijital bağlantıyı mümkün kıldı. Ancak internetle tanışan kabile halkının yeni bir sorunu var; geleneksel yaşama karşı ilgi kaybı. Kabilenin yaşlılarının aktardığına göre internetle tanışan gençler tembelleşerek avlanmayı bıraktı; savaş oyunlarına bağımlılık kazandı.

Kabile Yüzyıllardır Geleneksel Yaşam Tarzını Koruyor

Amazon yağmur ormanlarının derinliklerinde yaşayan Marubo halkı, yüzyıllardır geleneksel yaşam tarzını sürdürüyor. Ancak Elon Musk’ın Starlink uydu ağı sayesinde 2023’de Brezilya’ya giriş yapmasıyla kabile, internete bağlanma imkanı buldu. Araştırmacılar kabilenin internet ile bağlantı kurma sürecini ve geleneksel kültürü koruma çabalarını yakından takip etti. Kabile lideri Enoque Marubo, internetin bazı alışkanlıklara zarar verdiğini belirterek, internet erişimini sınırladı. Ancak Starlink sayesinde kabile üyeleri, diğer köylerle iletişim kurabilir hale geldi ve yeni fırsatlar keşfetmeye başladı. Gençler arasında internet ve teknolojiye olan ilgi artarken, kabile içinde internet kullanımıyla ilgili tartışmalar da başladı.

Kalyon Karapınar GES'te Robsys robotları devrede Kalyon Karapınar GES'te Robsys robotları devrede

İnternetten Sonra Gençler Tembelleşti

Starlink’in 2023’de Brezilya’ya girişi, yüksek hızlı dijital bağlantıyı mümkün kıldı. SpaceX, alçak yörüngeli Starlink uydularını kullanarak dünyanın her yerindeki uzak noktalara internet erişimi sağlıyor. Köyün yaşlılarından bazıları NYT’ye, internetin topluma sunulmasından bu yana genç nesillerin geleneksel yaşam biçimlerine daha az ilgi duyduğunu söyledi. Yaşlılardan biri, kabiledeki insanların “tembel” hale geldiğini ve “beyaz insanların yöntemlerini öğrendiklerini” söyledi ancak yine de internet erişiminin devam etmesini istedi.

‘’ İnternette İncelenecek O Kadar Çok Ayrıntı Var Ki Kimse Bu İşi Yapmak İstemedi’’

Kabilenin lideri Enoque Marubo, internet erişiminin önde gelen savunucusu rolünde. Marubo, yine de internetin özellikle kabilenin avlanma ve balıkçılık alışkanlıklarına “zararlı” olduğunu belirerek, “İnternette incelenecek o kadar çok ayrıntı var ki kimse bu işi yapmak istemedi” diye konuştu. Bu nedenle Enoque ve diğer liderler internet erişimine sınırlama getirilmesi konusunda anlaştı. Kabilede internet erişimi yalnızca sabah iki saat, akşam beş saat ve pazar günleri açık.

 

 

Editör: Haber Merkezi