Denizcilik sektörünün karadaki en önemli ticaret buluşması Şubat'ta Denizcilik sektörünün karadaki en önemli ticaret buluşması Şubat'ta

Yeni vergi paketinde yer alan maddeye göre, ev sahipleri yıllık kira vergisini artık her ay peşin ödemek zorunda kalabilir. Bankaya yatırılan kiranın %20’si vergi olarak kesilecek ve kalan tutar ev sahibine aktarılacak. Bu düzenlemeyle devletin ev sahiplerinden 40 milyar liralık kira vergisi tahsil etmesi bekleniyor.

Kiralar Bankaya, Vergi Devlete

Yeni sistemde, kiracılar kirasını her ay bankaya yatıracak. Banka, hesaba düşen kira parasının %20’sini vergi olarak kesip Maliye’ye gönderecek, geriye kalanı ise ev sahibinin hesabında bırakacak. Bu durumda, evini 10 bin liraya kiraya veren bir ev sahibinin aylık kira geliri 8 bin liraya düşecek.

Kiranın 5’te 1’i Maliye’ye

Mevcut uygulamada, ev sahipleri yılda bir kez beyanname vererek kira vergisi ödüyor. Yeni düzenlemeyle bu vergi, otomatik olarak aylık kesintiyle tahsil edilecek. Kiracı, kirasını her ay bankaya yatıracak ve banka, kira parasının %20’sini vergi olarak Maliye’ye gönderecek.

Aylık Vergi Kesintisi

Şu anki yasaya göre, bir yıl boyunca elde edilen kira gelirleri bir sonraki yıl beyan edilerek vergilendiriliyor. Yeni sistemde ise kira gelirleri, tıpkı çalışanların maaşından yapılan vergi kesintisi (stopaj) gibi, her ay kesintiye uğrayabilir.

Kira Parasından %20 Stopaj

Bütün kira ödemeleri bankalar üzerinden yapılacak. Banka, ev sahibinin hesabına yatan kira parasından %20 oranında stopaj kesecek. Kalan tutar, vergisi ödenmiş kira geliri olarak ev sahibinin hesabına yatacak. Bu yöntemle, kira vergisi oranı %15’ten %20’ye yükselmiş olacak. Ev sahipleri, daha sonra giderlerini beyan edip ödedikleri vergiden iade talep edebilecek.

Ev Sahiplerinden 40 Milyar Liralık Vergi

Kirada stopaj uygulamasına geçilmesiyle devletin ev sahiplerinden 40 milyar liralık kira vergisi tahsil etmesi bekleniyor. Bu da 200 milyar lira olması beklenen kira gelirinden ev sahiplerine kalacak tutarın 160 milyar lira olacağını gösteriyor. Ev sahipleri, yıllık kira gelirinin 1 aylık tutarını devlete vergi olarak öderken, yeni düzenlemeyle 2 aylık kira gelirini devlete vermek zorunda kalacak. Uygulamanın 2025’ten itibaren geçerli olacağı belirtiliyor.

4o

Editör: Haber Merkezi