Araştırma sonuçları açık: 20 yaşından büyük araçlar, Türkiye’de en çok kullanılan otomobiller!

Listede zirvede Tofaş Şahin/Doğan/Kartal yer alırken, onu Toyota Corolla, Renault R12-Toros, Renault Megane ve Renault Clio takip ediyor.

Sıfır araba fiyatlarının yüksekliği ve ikinci el piyasasındaki dalgalanmalar, eski modellere olan talebi artırıyor.

20 yaşından büyük araçlar, sağlamlığı ve dayanıklılığıyla da tercih sebebi oluyor.

Türkiye’de en çok kullanılan otomobil modellerinin satışla alakası olmadığını, güncel olarak yollarda olan modeller olduğunu gösteren bir araştırma sonuçları paylaşıldı.  Türkiye’de en çok kullanılan otomobillerin 20 yaşından büyük modeller olduğu ortaya çıktı. Otomobil gazetecisi Emre Özpeynirci’nin hazırladığı liste de bunu gözler önüne seriyor.

Bahsi geçen liste aslında şu anda yollarda olan otomobillerin listesi olduğu için, en çok satan otomobillerle bir alakası yoktur. Listenin en başında gelen Tofaş, tüm Türkiye’nin bildiği, aynı zamanda da Türkiye’de yaşayan büyük bir çoğunluğun göz bebeği otomobildir. Gelin Listeye bir göz atalım;

Bursa’nın deprem risk azaltma planı masaya yatırıldı Bursa’nın deprem risk azaltma planı masaya yatırıldı

Listede yer alan ilk 5 model:

  1. Tofaş Şahin/Doğan/Kartal (820.962)
  2. Toyota Corolla (628.137)
  3. Renault R12-Toros (553.164)
  4. Renault Megane (538.121)
  5. Renault Clio (535.718)

Listede Fiat Egea’nın 510.676 adetle 6. sırada yer alması dikkat çekici.

Neden 20 yaşından büyük araçlar yoğunlukta?

Sıfır araba fiyatlarının yüksekliği, ikinci el piyasasındaki dalgalanmalar ve eski modellere göre daha sağlam ve dayanıklı olarak kabul edilen 20 yaşından büyük araçlara olan talep gibi etkenler bu durumun nedenleri arasında gösteriliyor.

Türkiye’nin 85 milyon 279 bin 553 kişilik nüfusuyla, 15 milyon 221 bin aracın resmi olarak trafiğe kayıtlı olması dikkate değer bir oranı gözler önüne seriyor. Emre Özpeynirci’nin açıklamalarına göre, bu araçların yüzde 28’i 21 yaşın üzerinde, dolayısıyla 2003 model ve daha eski araçlardan bahsediyoruz. Ortalama yaşının 14,1 olması ise araç havuzunun ne kadar eski olduğunu gösteriyor ki bu durum güvenlik endişelerine yol açıyor.

Sosyal medyada yayılan bu bilgiler, vatandaşların eski ve güvenlik bakımından riskli araçların trafikten çekilmesi konusundaki endişelerini yansıtıyor. Devletin bu konuda teşvikler sağlaması gerektiği fikri, geniş bir destek buluyor. Bazıları ise bu durumu eski araçlara duyulan duygusal bağa bağlıyor olsa da, trafik güvenliği ve modernizasyon çağrıları, bu kesimin görüşlerini gölgede bırakıyor. Artan bilinç ve güvenlik kaygılarıyla birlikte, devletin bu konuda adım atması kaçınılmaz hale geliyor.

Peki siz yollarda hangi modeli görmeyi tercih edersiniz?