Ekonomi

Tüm İllerde Depozito İade Sistemi Başlıyor!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın sıfır atık hedefi doğrultusunda yürüttüğü Depozito İade Sistemi, 1 Ocak 2025'te devreye girecek.

Çevre Bakanlığı’ndan Yeni Adım: Depozito İade Sistemi 2025’te Başlıyor
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın sıfır atık hedefi doğrultusunda yürüttüğü Depozito İade Sistemi, 1 Ocak 2025’te devreye girecek. Bu sistemle su, soda, kola, meyve suyu ve bira şişeleri 25 kuruş karşılığında toplanacak.

Sıfır Atık projesi kapsamında hayata geçirilecek olan Depozito İade Sistemi, atık yönetimi konusunda önemli bir yenilik getirecek. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen bu proje, sıfır atık hedefine ulaşmada kritik bir rol oynayacak. Cam, plastik ve metal ambalajlı su, kola, meyve suyu ve bira şişeleri için büfe, bakkal ve marketlerde 25 kuruş depozito ödenecek.


Vatandaşın Bankada Hesabı Olacak

Ayrıca, Türkiye Emlak Katılım Bankası’nın altyapısı üzerinden vatandaşlar için e-cüzdan hesapları oluşturulacak. Geri dönüşüme atılan her şişe için 25 kuruş e-cüzdan hesabına eklenecek ve biriken paralar alışverişlerde kullanılabilecek.

1 Ocak’a Yetiştirilmeye Çalışılıyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Türkiye Çevre Ajansı’nın yönetiminde çalışmaları sürdürülen Depozito Yönetim Sistemi’ne (DYS) 1 Ocak 2025 itibarıyla başlanması hedefleniyor. İlk olarak 1 Ocak 2021 tarihinde geçilmesi öngörülen ancak çeşitli nedenlerle hazırlık süreci sarkan DYS, 100 mililitre ile 3 litre arasında yer alan tek kullanımlık içecek ambalajları için başlayacak.


5 Bin Noktada Sistem Kurulacak

2025 yılı içinde tüm il ve ilçelerde 5 bin noktada geri alım sistemi kurulacak. Depozito iade makineleri öncelikli olarak belediyeler, millet bahçeleri ve üniversitelere yerleştirilecek. 2025 yılı boyunca depozito iade makineleri zincir marketler, alışveriş merkezleri, oteller, restoranlar ve kafeteryalara yaygınlaştırılacak.