Türkiye’nin en büyük tropikal meyve üretim bölgesi olan Alanya’da üreticiler, muzda uygulanan gümrük vergisi sisteminin, avokado ve Mango ’ya da uygulanmasını istiyor. Avokado üretiminde hasat zamanın sona ermesiyle birlikte, ithal avokado ürünlerinin Türkiye’ye düşük kesilen fatura bedelleri ile giriş yapmaya başladığı haberini alan üreticiler, yerli üretimin desteklenmesi amacıyla gümrük vergisi uygulamasının mutlaka hayata geçirilmesi konusunda ortak görüş bildirdiler.

‘’İthal Muz da Olduğu Gibi,  İthal Avokadolardan da Vergi Alınması Gerekiyor’’

Konuyla ilgili DİGİ-ZTV’ye özel açıklamalarda bulunan Alanya Avokado üreticiler birliği başkanı Hilmi Sevilgen, ithal muz da olduğu gibi,  ithal avokadolardan da ton üzerinden vergi alınması gerekmektedir dedi. Sevilgen açıklamasından devamında şunları kaydetti: ‘’Daha önce ithal muz Ülkemize giriş yaparken kilosu 30 tl ise 5 TL fatura kesilip kolaylıkla giriyordu. Ama yetkililerimiz durumu farketti ve hem yerli üreticiyi korumak için hem de Ülkemizin zarara uğramaması adına artık kaç TL den alındığına bakılmaksızın ton üzerinden vergi alarak muz üreticilerimize çok büyük bir destek sağlamıştır. Ne yazık ki bu durum şu an yerli avokadolarda uygulanmamaktadır. Ülkemizde Avokado da hasat sonunun gelmesiyle birlikte bizlere, ithal avokadolar da Ülkemize düşük kesilen fatura bedelleri ile giriş yapmaya başladığı haberleri geliyor. Ben buradan hem avokado üreticilerimizi korumak adına, hem de Ülkemize giriş yapan ithal avokadolardan değeriyle alınması gereken vergiler için yetkililere seslenmek istiyorum, artık ithal avokadolardan da, muz da olduğu gibi ton üzerinden vergi alınması gerekmektedir’’ diye konuştu.


’’Yerli Üretimi Desteklemek Amacıyla, Gümrük Vergisi Uygulamasının Hayata Geçirilmesi Gerekiyor’’

Türkiye’nin en büyük avokado fidan üreticilerinden olan ve müşterilerine verdiği kaliteli hizmetten dolayı en çok tercih edilen markalardan birisi olan Arslan Fidancılık yönetim kurulu başkanı Harun Aslan konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ‘’Yerli üretimi ve yerli üreticiyi desteklemek amacıyla, gümrük vergisi uygulamasının mutlaka hayata geçirilmesi gerekiyor. Özellikle, İthal muzda uygulanan gümrük vergisi sisteminin mutlaka ithal avokado ve ithal Mango ’ya da uygulanması gerekiyor. Yetkililere buradan sesleniyoruz, zaman kaybetmeden ve çok geç olmadan bu vergi sistemine geçilmesi artık şart’’ dedi.

Editör: Haber Merkezi