Cumhurbaşkanı Erdoğan Barzani ile görüştü Cumhurbaşkanı Erdoğan Barzani ile görüştü

Tacikistan’da başörtüsü kullanımı ve dini bayramların kutlanmasını yasaklayan yasa tasarısı onaylandı. Yasaya uyulmaması durumunda yüksek para cezaları uygulanacak.

Çoğunluğu Müslüman olan Tacikistan’da parlamentonun üst kanadı Milli Meclis, 19 Haziran’da başörtüsünü yasaklayan yasa tasarısını onayladı. Yasa, Ramazan ve Kurban bayramlarının çocuklar tarafından kutlanmasını da yasaklıyor.


Yasa Tasarısı Onaylandı ve Yürürlüğe Girdi

Parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi tarafından 8 Haziran’da kabul edilen yasa tasarısı, Cumhurbaşkanı İmamali Rahman tarafından imzalanarak yürürlüğe girdi. Yasa, “milli değerlerin korunması” amacıyla Tacik kültürüne uygun olmayan yabancı kıyafetlerin giyilmesini, ithal edilmesini, satılmasını ve reklamını yasaklıyor.

Uymayana Ağır Para Cezaları

Yasaya uymayan bireyler 740 dolar, kurumlar ise 5 bin 400 dolara kadar para cezasına çarptırılacak. Hükümet yetkililerine 3 bin 700 dolar, dini otoritelere ise 5 bin 60 dolar ceza verilebilecek. Başörtüsüne yönelik baskı 2007’de başlamış, okullardan başlayarak tüm kamu kurumlarına genişletilmişti.

376 Sayfalık Kıyafet Kılavuzu

Tacik yetkililer, 2017’de kadınları Tacik kıyafetleri giymeye teşvik eden ve 2018’de önerilen kıyafetler hakkında 376 sayfalık bir kılavuz yayınlamıştı. Ülkede sakal uzatmak da gayri resmi olarak yasaklanmış, binlerce kişinin sakalları polis tarafından zorla tıraş edilmişti.

Editör: Haber Merkezi