Turizmde bir garip uygulama sezon devam ederken inşaat yasağı bitiyor Turizmde bir garip uygulama sezon devam ederken inşaat yasağı bitiyor

Bugün Resmi Gazete’de yayınlanan yeni yönetmelikle, Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ) şartları yeniden belirlendi. Kriz dönemlerinde işletmelere verilen KÇÖ şartlarına ilişkin eski yönetmelik yürürlükten kaldırıldı ve yerine 14 maddelik yeni bir düzenleme getirildi. Bu düzenleme, genel ekonomik, sektörel veya bölgesel krizlerin yanı sıra, genel salgın gibi zorlayıcı durumları da kapsıyor.


Başvuruların Yöntemi

Yönetmeliğe göre, kısa çalışma talebinde bulunmak isteyen işverenler, genel ekonomik, sektörel veya bölgesel krizler, salgın gibi zorlayıcı sebepler nedeniyle çalışma süresindeki azalmayı SGK’ya bildirecekler. Bu süre zarfında iş yerindeki haftalık çalışma süresi en az üçte bir oranında azalacak.

Değerlendirme ve Onay Süreci

SGK, işverenin talebini sebep ve şekil yönünden değerlendirerek karara bağlayacak. Genel ekonomik, sektörel veya bölgesel krizlerin yanı sıra genel salgın gibi dışsal etkenlerden kaynaklanan zorlayıcı sebeplerin varlığına ilişkin güçlü emareler bulunması halinde, başvuru kabul edilecek.


Ödeme ve Şartlar

Kısa çalışma ödeneğinden yararlanmak isteyen sigortalıların son 12 aydaki prime esas kazançları dikkate alınarak günlük ödeme hesaplanacak. Ödeneğin süresi, kısa çalışma süresini aşmayacak şekilde en fazla 3 ay olacak.

Çalışanların Hakları Korunacak

Yeni düzenleme ile birlikte işletmelerin kriz dönemlerinde çalışanları için daha iyi bir koruma sağlanması hedefleniyor. Ancak, kısa çalışma sürecinde çalışanların hak kaybına uğramaması için önlemler alınması gerekecek.

 

Editör: Haber Merkezi