Libya’nın başkenti Trablus’ta dün sabah (27 Ağustos) iki silahlı grup arasında başlayan çatışmalarda 32 kişi hayatını kaybetti.

Libya Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasına göre, ülkenin batısında faaliyet gösteren iki grup arasında başlayan ve şiddetlenerek devam eden çatışmalarda yaralananların sayısı da 159’a yükseldi.

Sağlık Bakanlığı, başka bir açıklamasında ise “Trablus’ta Sağlık Bakanlığına bağlı hastaneler ve sağlık merkezlerinin sabahın ilk saatlerinden itibaren hedef alındığı ve bombalandığı” kaydetmişti.

Açıklamada, Trablus’taki tüm hastanelerin hedef alınmasından endişe edildiği belirtilmiş, kentteki tüm sağlık kurumları, acil durum merkezleri ve ambulansların silahlı çatışma tehlikesinden korunması çağrısı yapılmıştı.

ABD’nin Trablus Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada Trablus’ta sivillerin ölümüne neden olan şiddetli çatışmalardan derin endişe duyulduğu kaydedilirken Libya’daki Ulusal Birlik Hükümeti de yaptığı açıklamada, Trablus’ta yaşanan silahlı çatışmalara tepki göstermişti.

BM, Çatışmaları “Endişe ile Takip Ediyor”

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres de sözcüsü aracılığıyla bir açıklama yaparak Libya’nın başkenti Trablus’taki çatışmalara son verilmesi ve diyalog yoluna başvurulması çağrısında bulundu.

BM Genel Sekreterliği Sözcüsü Stephane Dujarric, açıklamada, “Genel Sekreter Guterres, Trablus’ta sivil ölümlere ve sivil yapıların yok edilmesine yol açan son çatışmaları endişe ile takip etmektedir” ifadesini kullandı.

Guterres’in çatışmalarda ateşkes çağrısı yaptığını aktaran Dujarric, özetle şu açıklamada bulundu:

“Guterres, Libyalı taraflara mevcut siyasi sorunlara çözüm bulunması için gerçek bir diyalog kurulması ve farklılıklarının çözümü için zor kullanmamaları çağrısında bulunuyor. Ayrıca Guterres, tarafları sivilleri korumaya ve tansiyonu artıracak ya da farklılıkları derinleştirecek herhangi bir adım almaktan kaçınmaya davet ediyor.”

Dujarric, BM’nin Libyalı taraflara siyasi çözüm için her türlü desteği vermeye hazır olduğunu da kaydetti.

“Çatışmaları Durdurun” Çağrıları

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Mısır, Tunus ve Cezayir de çatışmalara son verilmesi ve diyalog yoluna başvurulması çağrısında bulunurken Türkiye Dışişleri Bakanlığı da konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

Bakanlığın “Libya’da devam eden ve sivillerin de ölümüne neden olan çatışmaları büyük bir endişeyle takip ettiği” kaydedilen açıklamada, ülkede “tesis edilen sükunetin korunmasının” ve “adil, hür ve ülke sathında seçimlerin bir an önce yapılmasının” önemine işaret edildi:

Dışişleri Bakanlığı’nın açıklaması özetle şöyle:

“Sahada büyük çabalarla tesis edilen sükunetin korunması, Libya’nın güvenliği, istikrarı ve geleceği bakımından kritik önemdedir.

“Tarafları, bunun idrakiyle hareket etmeye, itidal ve sağduyuya davet ediyor; çatışmaları derhal durdurmaya çağırıyoruz.

“Şiddetin artması, Libya halkının kalıcı barış ve istikrara kavuşma azmini ve başta seçimlerin düzenlenmesi olmak üzere siyasi sürecin ilerletilmesi vizyonunu da riske atmaktadır.

“Bu bakımdan, tarafların silahları susturmalarını ve bir an önce sorunlarını barışçıl yollarla çözüme kavuşturmaya odaklanmalarını bekliyoruz.

“Türkiye, Libya’nın kalıcı istikrar, refah ve güvenliği için, Libya halkının da arzu ve beklentileri çerçevesinde, adil, hür ve ülke sathında seçimlerin bir an önce yapılmasını elzem görmektedir. Bu bağlamda, BM kolaylaştırıcılığında hukuki altyapı çalışmalarının süratle tamamlanması gerekmektedir.”

Ne Olmuştu?

Libya’nın başkenti Trablus”un Bin Gaşir ve Sarim bölgelerinde 27 Ağustos sabahı iki grup arasında başlayan çatışmalar, ilerleyen saatlerde Cumhuriyet Caddesi ve Dahra gibi kentin merkezi bölgelerine de sıçradı.

Devam eden çatışmalar nedeniyle Libya Eğitim Bakanlığı lise bitirme sınavlarını iptal ettiğini açıklamış, Libya Hava Yolu Şirketi Libyan Wings ise Türkiye ve Tunus seferlerini geçici olarak durdurdu.

AA’nın aktardığına göre, sabahki ilk çatışmalar, Torbuk’taki Temsilciler Meclisi tarafından başbakan olarak atanan Fethi Başağa’ya yakınlığıyla bilinen Libya Genelkurmay Başkanlığına bağlı “777 Tugayı” ile Başkanlık Konseyi’ne bağlı “İstikrar Destek Birliği” arasında başlamıştı.

Öğlen saatlerinde Trablus’un 200 kilometre doğusundaki Misrata kentinden Başağa’ya yakın askeri bir konvoy başkentin doğusuna gelmişti.

Güneyde ise Başbakan Abdulhamid Dibeybe’nin geçen 17 Mayıs’ta görevden aldığı Askeri İstihbarat Dairesi Başkanı Usame Cuveyli’ye bağlı askeri birlikler kente doğru ilerlemişti. Çatışmalar, 28 Ağustos itibariyle Trablus’un güneyinde de devam ediyor.  (AA)