Hazine ve Maliye Bakanlığı, hizmet sektöründe çalışanların bahşişlerini vergilendirmeye hazırlanıyor. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın hazırladığı öneriye göre, bahşişler işverenler tarafından ayrı bir hesapta toplanacak ve %10’luk bir vergi uygulanacak.

Fersan yenilikçi ürünlerini WorldFood Gıda Fuarı’nda tanıttı Fersan yenilikçi ürünlerini WorldFood Gıda Fuarı’nda tanıttı

Bu yeni düzenleme ile devlet gelirlerinin artırılması ve kayıt dışı ekonominin önüne geçilmesi hedefleniyor. Mevcut uygulamada, hizmet alanlar tarafından bırakılan bahşişler hediye niteliğinde sayıldığından gelir vergisine tabi tutulmuyor. Ancak yeni öneri ile bahşişler, işveren tarafından açılan özel hesaplarda takip edilecek ve vergilendirilecek.

Öneriye göre:

  • Bahşişler, işverenler tarafından açılan ayrı banka hesaplarında toplanacak.
  • Fatura/fiş bedelinin %10’unu geçmemesi sağlanacak.
  • Çalışan başına aylık brüt asgari ücreti aşmayacak.
  • Bahşiş gelirlerinden %10 vergi kesintisi yapılacak.
  • Bu vergilendirilen bahşişler, çalışanlara ek ücret olarak değil, doğrudan aktarılacak.

Bu düzenleme ile bahşişlerin, fatura bedeline eklenmesi durumunda KDV’ye tabi olacağı ve işverenin belirlediği kriterlere göre işçilere dağıtılacağı belirtiliyor. Yeni uygulama ile bahşişlerin daha düzenli ve şeffaf bir şekilde vergilendirilmesi sağlanacak.

Ünlü Ekonomisten Bahşiş Vergisine Tepki

Öte yandan, Pek çok fırsatta Türkiye’nin tasarruf yapması gerekliliğine dikkat çeken ünlü ekonomist Prof. Özgür Demirtaş, tasarrufun dar gelirliden değil hükümetten başlaması gerektiğini ifade ederek X (Twitter) platformu üzerinden şu açıklamayı yaptı: “Bunu doğru bulmuyorum. Bahşiş insanlar ‘’Dar Gelir’’ grubu. Ekonomi Bakanlığının ekstra vergiyi dar gelirlilerde aramayı bırakması lazım.’’

 

Editör: Haber Merkezi