Dikkat masum bir su buharı değil! Elektronik sigaralardaki 7 bin kimyasal maddenin çoğu kansorejen! Dikkat masum bir su buharı değil! Elektronik sigaralardaki 7 bin kimyasal maddenin çoğu kansorejen!

İsveç’te yapılan bir araştırma, dövme yaptıran kişilerin lenf kanserine yakalanma riskinin yüzde 21 daha fazla olduğunu ortaya koydu.


Lenf Kanseri Riski Yüzde 21 Daha Yüksek

Lund Üniversitesi araştırmacıları, 2007-2017 yılları arasında İsveç’te lenf kanseri tanısı konulan 20 ila 60 yaşlarındaki 11 bin 905 kişinin verilerini inceledi. Araştırma sonuçlarına göre, dövme yaptıran kişilerin lenf kanserine yakalanma riski, dövme yaptırmayanlara göre yüzde 21 daha yüksek.


Dövmenin Büyüklüğü İle Kansere Yakalanma Arasında Bir İlişki Tespit Edilmedi

Araştırmacılar, dövme yapımında kullanılan mürekkebin kanserojen kimyasallar içerdiğini belirterek, bu kimyasalların dövme yapım işleminde cilt bariyerini delerek vücuda girdiğini ve kansere yakalanma riskini artırdığını bildirirken, ayrıca dövmenin büyüklüğü ile kansere yakalanma arasında bir ilişki bulunmadığını kaydetti. Boyutu ne olursa olsun, dövmenin vücutta iltihaplanmayı tetikleyerek lenf kanserine yakalanma riskini artırdığı ifade edildi.


Öte yandan Araştırmanın sonuçları “Science Direct” adlı internet sitesinde yayımlandı.

 

Editör: Haber Merkezi