Alanya Haberleri

CHP Alanya İlçe Başkanı Bülent Kandemir’den Lozan’ın 101. Yılına Özel Açıklama

Lozan Barış Antlaşması’nın 101. yılı dolayısıyla Cumhuriyet Halk Partisi Alanya İlçe Başkanı Bülent Kandemir, önemli açıklamalarda bulundu. Kandemir, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Nutuk’ta yer verdiği sözlerine dikkat çekerek, “Bu antlaşma Türk milletine karşı yüzyıllardan beri hazırlanmış ve Sevr Antlaşması ile tamamlandığı sanılmış büyük bir suikastın yıkılışını bildirir bir belgedir.” dedi.

Osmanlı İmparatorluğu’nun Güç Kaybı ve Lozan’ın Önemi

Bülent Kandemir, açıklamasında Osmanlı İmparatorluğu’nun insanlığın değişimini ve bilimsel gelişimini yakalayamadığı için güç kaybettiğini belirtti. Kandemir, “Milletimiz, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde bu duruma isyan etmiş ve kendi kaderini kendisi tayin etmiştir. Sevr Antlaşması ile Türkiye’yi parçalama planı Lozan’da ortadan kaldırılmıştır. Türkiye’nin bölünmez bütünlüğü Lozan’da sağlanmıştır.” ifadelerini kullandı.

Tam Bağımsız Türkiye Vurgusu

Kandemir, Türkiye Cumhuriyeti’nin üniter bir devlet olarak Lozan’da doğduğunu ve tam bağımsız, laik bir ülke olduğunu vurguladı. Lozan ve Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin Türkiye Cumhuriyeti’nin tapusu olduğunu belirtti.

Kontrolsüz Yabancılar ve Ekonomik Bağımsızlık Sorunu

Bülent Kandemir, Türkiye Cumhuriyeti’nin bölünmez bütünlüğünden rahatsız olan çevrelerin Lozan’dan ve Lozan’ı yapanlardan da rahatsız olduğunu dile getirdi. “Onlarca yıl boyunca Lozan’ın gizli maddeleri olduğu yalanıyla insanımız kandırılırken, bazı kazanımlar maalesef ortadan kaldırılmıştır. Limanlarımız yabancılaştırılmış, yeraltı zenginliklerimiz kontrolsüz bir şekilde yabancı sermayeye bırakılmış, ülkemiz milyonlarca kontrolsüz yabancıya ev sahipliği yapar duruma getirilmiştir.” dedi.

Milli Mücadele Ruhu ve Lozan’ın Yıpratılmasına İzin Vermeme Çağrısı

Kandemir, milletimizin Lozan’da kayıt altına alınan tam bağımsız, üniter ve laik Türkiye Cumhuriyeti’nin yıpratılmasına izin vermeyeceğini belirtti. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyetimizin kurucu kadroları, şehitlerimiz ve Lozan Barış Antlaşması müzakerelerini yürüten heyetin başkanı İsmet İnönü ve heyet üyelerine rahmet dileyerek, Lozan Barış Antlaşması’nın 101. yıl dönümünü kutladı.