Tarım

Bitkisel Üretim Desteklerine İlişkin Karar Resmi Gazete’de Yayımlandı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bitkisel üretimde yeni bir destekleme modelinin uygulamaya alındığını duyurdu. Bu modelle, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı tüm bitkisel üreticiler destek alabilecek.

"2025-2027 Yıllarında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı" Resmi Gazete'de yayımlandı. Bakan Yumaklı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, bu düzenlemeyle tarımda yeni bir dönemin başladığını ifade etti. Bitkisel üretimde birçok yeniliği içeren bu modelin hayata geçirildiğini belirten Yumaklı, Cumhurbaşkanı Kararı ile birlikte bitkisel üretimde de hayvancılık ve su ürünlerinde olduğu gibi planlı üretim anlayışının ön planda olduğunu vurguladı.

Yumaklı, yeni destekleme modelinin detaylarını şu şekilde özetledi:

  • İlk defa bitkisel üretim destekleri 3 yıllık bir dönem için belirlendi.
  • İlk defa destek ödemeleri, üretim döneminden önce açıklandı.
  • Destek kalemleri sadeleştirildi; ÇKS'ye kayıtlı tüm üreticiler bu desteklerden yararlanabilecek.
  • Stratejik ürünlere ve su kısıtı bulunan havzalarda münavebeye uygun üretime ilave destek verilecek.
  • Kamu kuruluşları tarafından ıslah edilen milli tohumlarla üretim yapanlar ek destek alacak.
  • Destek tutarları, her yıl girdi maliyetlerindeki değişimlere göre güncellenecek.

Çiftçiler, üretim kararı almadan önce hangi havzada hangi ürüne ne kadar destek alacaklarını önceden bilecek, bu sayede planlı üretime yönlendirilmiş olacaklar.

Üretimi Geliştirme Desteği

Verim ve kaliteyi artırmak amacıyla, sertifikalı tohum ve fidan kullanımına, organik tarım ve iyi tarım uygulamalarına, katı organik ve organomineral gübre kullanımına yönelik destekler verilmeye devam edilecek.

Diğer Destekler

  • Biyolojik ve biyoteknik mücadele desteği kapsamında, 2025 yılında örtü altı paket destek tutarı dekarda 2 bin 550 liradan yüzde 50 artırılarak 3 bin 825 liraya, açık alandaki paket destek tutarı ise dekarda 870 liradan 1.305 liraya çıkarıldı.
  • Lisanslı depolarda muhafaza edilen ürünler için kira desteği, Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen kira ücret tarifesinin yüzde 75'i olarak ödenecek.
  • Çiftlik Muhasebe Veri Ağı (ÇMVA) sistemine katılım primi desteği, bu sisteme dahil işletmeler için yüzde 50 artırılarak 1.500 liraya yükseltildi.
  • Tarımsal yayım ve danışmanlık desteği yüzde 104 artırılarak 294 bin liraya çıkarıldı.

2025-2027 dönemi bitkisel üretim planlaması ve havza ürün deseni listesinin de yer aldığı Cumhurbaşkanı Kararı'nın bazı maddeleri 1 Ocak 2025, bazıları ise 1 Mayıs 2025 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.