TAPU SAHİPLERİNE 15 GÜN SÜRE
Bakanlık, düzenlemeye ilişkin önemli detaylar da paylaştı. Başvuru yapılan arazide, tapuya kayıtlı kişi dışında, araziye hissesi olmayanların başvuru yapabilmesi için hissedarlarla yapılmış kira sözleşmesi ya da taahhütname şartı aranacak. Ayrıca, verasetle ilgili belirsizliklerin yaşandığı arazilerde, tüm hissedarlarla yapılan kira sözleşmesi veya taahhütname de istenecek.
ASKIYA ÇIKARILAN KAYITLARA İTİRAZ YOK
Arazilerle ilgili Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kayıtları, mart ayında 15 gün süreyle il ve ilçe müdürlükleri ile muhtarlıklarda askıya çıkarılacak. Bu süreçte yalnızca hissedarlar ve mirasçılar itirazda bulunabilecek. Başka kişilerin yapacağı itirazlar ise değerlendirmeye alınmayacak.
DAVALIK TARLALAR DA DESTEK ALABİLECEK
Yeni düzenlemeyle birlikte, tarlası davalık olan üreticiler de devlet desteklerinden faydalanabilecek. Tarımsal faaliyet yapılan ancak mülkiyet ve mirasçılık sorunları nedeniyle kayda alınamayan araziler, “Taahhütname” belgesi ile kayıt altına alınabilecek. Bu düzenleme, mülkiyet ve mirasçılık sorunları nedeniyle daha önce desteklerden yararlanamayan üreticilere önemli bir fırsat sunuyor.
İTİRAZ DURUMUNDA KAYITLAR SONLANDIRILACAK
Eğer arazinin mirasçıları ya da hissedarları, taahhütnameye konu arazilere itiraz ederse, bu arazilere ait kayıtlar, itiraz edilen hisselere tekabül eden alanlar için sona erecek. Ayrıca, tapu sicilinde kayıtlı malikin ölümünden sonra mirasçılar arasında intikal işlemi yapılmamış araziler de bu kapsama girecek. Bu tür araziler için taahhütnameyle yapılan başvurularda mirasçılardan mirasçılık belgesi talep edilecek.
TARIMSAL DESTEKLERDEN YARARLANMA ŞANSI ARTIYOR
Bu düzenleme sayesinde, mülkiyet ve mirasçılık sorunları yüzünden tarımsal desteklerden faydalanamayan çok sayıda üretici, artık desteklerden yararlanabilecek. Bakanlık, söz konusu düzenlemenin tarımsal üretimi desteklemek ve bu alandaki sorunları çözmek amacıyla önemli bir adım olduğunu belirtiyor.