Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlanan çalışmada, 2018 yılında yaşları 9 ila 17 arasında değişen 160 genç, 2021-2022 yıllarında tekrar incelendi. Manyetik rezonans görüntüleme (MRI) ile gerçekleştirilen incelemelerde, genç kızların beyinlerinin ortalama 4,2 yıl, genç erkeklerin beyinlerinin ise yaklaşık 1,4 yıl daha fazla yaşlandığı tespit edildi.
Yaşlanma Beynin Kritik Bölgelerinde Görüldü
Araştırmacılar, yaşlanmanın her iki cinsiyette de beynin görüşü etkileyen bölgesinde meydana geldiğini belirtti. Ancak, genç kızların beyinlerindeki değişimlerin 30 farklı bölgede gözlemlendiği ve bu bölgelerin çoğunun duyguların işlenmesi, yüz ifadelerinin yorumlanması ve dilin anlaşılması gibi iletişim için kritik öneme sahip olduğu vurgulandı.
Washington Üniversitesi Öğrenme ve Beyin Araştırmaları Enstitüsü'nden Prof. Dr. Patricia Kuhl, genç kızların sağlıklı sinirsel, fiziksel ve duygusal gelişimleri için sosyal grup ve etkileşimlere erkeklerden daha fazla bağımlı olduklarını belirtti. Bu durumun, sokağa çıkma yasağı sırasında sosyal etkileşimlerin azalmasının beyin yaşlanmasını hızlandırmış olabileceğini ifade etti.
Ruh Sağlığı Üzerindeki Olası Etkiler
Araştırmanın yazarları, beyinlerindeki bu değişimlerin gençlerin ruh sağlığı ve öğrenme potansiyeli üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğinden endişe ettiklerini belirtti. Ancak, bu değişimlerin uzun vadeli etkileri ve ruh sağlığı üzerindeki sonuçları henüz netleşmiş değil.