Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Karayolları Trafik Kanunu kapsamındaki araç muayene hizmetlerinin özelleştirme kapsam ve programına alındığını duyurdu. Cumhurbaşkanlığı’nın bu konudaki kararı Resmi Gazete’de yayımlandı ve özelleştirme işlemlerinin 15 Ağustos 2027 tarihine kadar tamamlanması bekleniyor.

TÜVTÜRK tarafından yürütülen araç muayene hizmetleri, trafikteki motorlu araçların teknik şartlara uyup uymadığının tespit edilmesi amacıyla yapılmaktadır. ÖİB, 13 Ekim 1983 tarihli ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu kapsamında yer alan bu hizmetlerin özelleştirme programına alındığını açıkladı. Özelleştirme işlemleri, işletme hakkının verilmesi, mülkiyetin gayri ayni hakların tesisi, gelir ortaklığı modeli ve işin gereğine uygun sair hukuki tasarruflar veya kiralama yöntemlerinden biri ya da birkaçının birlikte veya ayrı ayrı uygulanarak gerçekleştirilecek. İhale dokümanlarında ve sözleşmelerde yer alacak hususlar, ÖİB ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından birlikte belirlenecek. Kamu hizmetinin devamlılığının sağlanması amacıyla, özelleştirme işlemlerinin 15 Ağustos 2027 tarihine kadar tamamlanması kararlaştırıldı.

2021 yılında yapılan düzenlemeye göre, araç muayene ihalesi için imtiyaz sözleşme süresi bitiminden en az beş yıl öncesinde gerekli plan, proje, altyapı ve benzeri işlemlerin başlatılması ve yeni ihalenin en geç 15 Ağustos 2027 tarihine kadar sonuçlandırılması kararlaştırılmıştı. Bu düzenleme ile özelleştirme sürecinin planlanması ve gerçekleştirilmesi için gerekli adımlar atılmış olacak.

2024 Yılı Araç Muayene Ücretleri

2024 yılı için belirlenen araç muayene ücretleri şu şekildedir:

  • Traktör, motosiklet ve motorlu bisikletler için 927,60 TL,
  • Otomobil, minibüs, kamyonet, römork, yarı römork ve arazi taşıtları için 1.821,60 TL,
  • Kamyon, tır, çekici ve otobüs için 2.432,40 TL.

Özelleştirmenin yürürlüğe girmesi ile birlikte bu ücretlerde artış yaşanması bekleniyor.

Film sanatının kalbi Sakarya’da attı Film sanatının kalbi Sakarya’da attı

Editör: Haber Merkezi