Artan Sefer İptalleri ve Rötarlar

Sivil havacılık sektöründe son günlerde artan sefer iptalleri ve uçak rötarları, kamuoyunun en önemli gündem maddelerinden biri haline geldi. Krizin sebeplerinden biri olarak, maaşlarının artırılmasını talep eden hava trafik kontrolörlerinin "inisiyatif almadan çalışma" sistemine geçmeleri gösterildi. Bu durum, birçok seferin iptal olmasına ve uçakların gecikmesine neden oldu.

Ekran Görüntüsü 2024 07 26 093143

MKYK Toplantısında Gündeme Geldi

AK Parti'nin salı günkü Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısında da gündeme gelen bu durum, "şantaj" olarak değerlendirildi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı kızdırdı. Erdoğan, kurmaylarına talimat vererek, "Bu işi ivedilikle çözün, gereken neyse onu yapın, sorumluları hesaba çekin" ifadelerini kullandı.

Ekran Görüntüsü 2024 07 26 093132-1

Sendikadan Açıklama

Hava Trafik Kontrolörleri ve Diğer Ulaştırma Çalışanları Sendikası (HTK-SEN), "inisiyatif almadan çalışma" faaliyeti için yeni tarihleri açıkladı. Türkiye gazetesinin haberine göre, perşembe itibarıyla başlatılan eylemler, 5 Ağustos'a kadar devam edecek. Sendikadan yapılan açıklamada, "Tüm Avrupa'da maliyetler hava trafik kontrolörleri üzerinden artırılıyor. Hava trafik kontrolörlerimizin mesleki şartlarının iyileştirilmesi ve özlük hakları konusundaki yıllardır süregelen problemlerin çözümüne yönelik talepler, devletimizin bütçesine bir yük getirmeksizin (sıfır), hazinemize ek vergi gelirleri sağlayacaktır. Bu talepler, bazı yasalarda yapılabilecek birkaç basit düzenleme ile çok kolay bir şekilde karşılanabilir niteliktedir" denildi.

Ekran Görüntüsü 2024 07 26 093111

Çözüm Bekleniyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı ile birlikte, sorunun çözümü için adımlar atılması bekleniyor. Hava trafik kontrolörlerinin taleplerinin nasıl karşılanacağı ve sefer iptalleri ile rötarların önlenmesi için hangi önlemlerin alınacağı merak konusu. Bu süreçte, hem sivil havacılık sektörü hem de yolcuların mağdur olmaması için hızlı ve etkili çözümler bulunması gerektiği belirtiliyor.
 

Fahiş komisyona 3 milyar TL ceza! Fahiş komisyona 3 milyar TL ceza!

Ekran Görüntüsü 2024 07 26 093053

Editör: Selçuk Soydan