YORGUN YOLDAŞ…

1 Nisan 1958 tarihinde Kurban Bayramının 4. gününde doğmuş ve adı da Bayram olmuş yorgun yoldaşın…

Babaannemin 6 çocuğundan 5’incisi çok hareketli biraz da yaramaz bir çocukmuş. Buluğ döneminde arkadaşları ile girdiği kavgaları babaannemin ve dedemin başını çok ağrıtmış. Ruhunda isyan varmış ama kalbinde bir o kadarda mertlik ve iyilik barındırırmış. Gençliğinde lise çağlarında yavaş yavaş sağ-sol olaylarına karışmış safını soldan yana tutmuş, ciğerimin sol köşesi… Ee tabii biraz da Ankara İncirli Lisesinde okumanın verdiği cesaret varmış. Kasalarda sağcıları döver Piyangotepe de saldırılara karşı arkadaşlarına siper olurmuş sonra da Papaz Deresindeki evinin yolunu tutarmış, yoldaşım. Bazen ölünceye kadar dayak yermiş bazen de o benzetirmiş tabir ettiği gibi kalleş faşistleri…

Denizlerin asılması ile ülkede birçok şey değişmiş olaylar daha da büyümüş çoğu genç bu uğurda hem hayatını kaybetmiş hem de yıllarca cezaevinde yatmış. 80 darbesinden önce düşmüş cezaevine Bayram Yoldaş. Ulucanlar cezaevinde yatmış. Cezaevinden yeni çıktığı dönemlerde Dilberini bulmuş o büyük aşkını. Dilber yurtdışında yaşıyormuş yaz tatiline geldiğinde bir akraba düğününde tanışmışlar. Uzun süren bir hasretle aşkına kavuşmak için çok uğraşmış ama sonunda 82 yılında büyük aşkı Dilberle evlenmiş.  Düzenli bir hayatı olmalıymış artık bir de işi tabii. Cezaevinde yatan biri için bu durum biraz zor olmuş ama sonunda olmuş hayatını düzene sokmaya başlamış. Siyaseti hiç bırakmamış içinde hep bir muhaliflik hep bir isyan, bir başkaldırı varmış ama kime karşı bu adaletsiz düzene karşıymış bu isyanı…velhasıl bu duygularla her mitingde her hak aramada ön sıralarda yerini almış.  CHP’ ye gönül vermiş bir belediye çalışanı imiş Bayram yoldaş.  Yıllarca sağ partilerin elinde olan her türlü zulüm ve haksızlığın kol gezdiği dönemlerde başkaldırmış haksızlıklara hatta o dönemin belediye başkanına bile kafa tutmuş, gözü kara yoldaşım.

 Bayram yoldaşın 87 yılında Emre Can’ı doğmuş o zaman biraz daha durulmuş. Babalık siyasetin önüne geçmiş bir süre sonra 88 yılında Cemali’ni 93 yılında ise Mustafa’sını kaybetmiş bu defada kardeş acısı çekmiş. Yaşadığı bu acı aslında ilk yaşadığı kardeş acısı değilmiş. 12 yaşında olan kız kardeşi Firdevs’i kan kanserinden kaybetmiş öncesinde de. Hep insanların iyiliğine koşmuş kimin başı sıkışsa hemen yanında bitermiş insanların ve ailesinin tam bir kötü gün dostu imiş, Bayram yoldaş. Yıllar yılları kovalarken yorulmuş yoldaşım. Her şeye koşan yetişen Deli Bayram son zamanlarda yorgun hissediyormuş. Fırtına gibi yürüyen, gezen, neşeli Bayramdan eser kalmamış, durgunlaşmış. Torunu Cemre’sine koşmuş, sevmiş son kez sever gibi. Nerden bilsin ölüme adım adım yaklaştığını bilse Cemre’sini bırakamazdı ki…

 Deniz Gezmiş’ in söylediği iddia edilen’’ Aşırı solcudur aşk bu yüzden insanların sol tarafını hedef alır ve aşk bu kadar solcu iken içinden sağ çıkmak imkansızdır’’ sözü bir gün gerçek olmuş içindeki aşkı, sevdası, davası kalbini yormuş sol yanını vurmuş ve sağ çıkamamış yorgun yoldaşım. Kavgasından tüm yaşanmışlıklarından, sevdasından, davasından vazgeçmiş ve sevdiklerini arkasında bırakıp gitmiş sevenlerini ve ailesini çok üzmüş.

Güle güle git yoldaşım! Güle güle git sol yanım! Yattığın yer incitmesin. Seni çok seviyoruz ve asla unutmayacağız.