Teknoloji

UZMANLAR UYARDI! AKILLI TELEFON KİRALAMAK İSTEYENLER DİKKAT!

Bazı teknoloji marketleri, akıllı telefon kiralama uygulamasına geçti. Bu uygulama ile akıllı telefonlar, 12, 18 ve 24 aylık sürelerle kiralanabiliyor. Kiralama süresi sonunda ise telefonlar satın alınabiliyor. Ancak, uzmanlar kiralama süresi bitiminde iade edilen telefonlarla ilgili tüketicileri uyarıyor.

TELEFON KİRALAMA SÜRECİ VE SEÇENEKLER

Akıllı telefonlar, teknoloji marketlerinde 12, 18 veya 24 aylık kiralama süreleriyle sunuluyor. Telefonların kutusu, kiralama işlemi sırasında ilk kez açılıyor. Tüketicilerin kiralama işlemi için kredi notu kontrol edilirken, kimlik bilgileri de eksiksiz şekilde verilmesi gerekiyor. Kiralama süresi tamamlandıktan sonra, isteyen tüketici belirli bir ücret karşılığında telefonunu satın alabiliyor, ancak kiralama süresi uzatılamıyor.

SATIN ALMA VE KİRALAMA BEDELİ KARŞILAŞTIRILMALI

Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Levent Küçük, akıllı telefon kiralama uygulamasının bazı olumsuz yönleri olabileceğine dikkat çekti. Küçük, kiralanan telefonun ödenen bedelin, satın alındığında ödenen bedelden daha yüksek olabileceğini belirterek, tüketicilerin satın alma ve kiralama bedelini karşılaştırmaları gerektiğini vurguladı. Küçük, kiralanmış telefonların veri gizliliği açısından bazı mağduriyetlere yol açabileceğini söyledi. Tüketicilerin telefonlarına yükledikleri gizli ve kişisel bilgilere dikkat etmeleri gerektiğini belirten Küçük, kiralanan telefonların sonunda satın alınmaması durumunda kişisel verilerin sıfırlanmasının önemini vurguladı. Aksi takdirde, sıfırlanmayan bilgiler ilerleyen süreçlerde tüketicilere olumsuz yansıyabilir.

KAYBOLAN CİHAZLAR İÇİN SİGORTA UYARISI

Küçük, kiralanmış cihazların kaybolması gibi durumlarla ilgili sigorta kapsamı ve tazminat şartlarının iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Yenilenmiş cihazların kullanımının arttığını belirten Küçük, ekonomik açıdan bu ürünlerin kullanımına yönelik teşviklerin artırılması gerektiğini kaydetti. Küçük, “Yeni ürünlerle birlikte piyasa telefon çöplüğüne dönüşüyor. Bu telefonların çoğu ithalatla geliyor ve ülkemize maddi kayıp yaratıyor. Önemli olan, eğer tüketiciler satın almayı tercih ediyorsa, yenilenmiş ürünlere yönelik teşviklerin artırılması ve üç taksit sınırlamasının gözden geçirilmesidir” dedi.