İzmir Körfezi Bilim Kurulu acil eylem için toplandı İzmir Körfezi Bilim Kurulu acil eylem için toplandı

Son dönemde sosyal medyada yasa dışı silah ticareti hızla artış gösterdi. Örneğin, 499 üyesi bulunan "Silah Satışı ve Ticareti" adlı bir WhatsApp grubu, kaçak silahların ne kadar kolay erişilebilir olduğunu gösteren çarpıcı örneklerden biri. Çoğunluğu yurt dışına kayıtlı numaralardan oluşan kaçak silah satıcıları, silahlarını bu grup üzerinden satmakta.

Suikast Silahları Satışta

WhatsApp grubunda dikkat çeken çeşitli silahlar mevcut. "Vahim silahlar" olarak adlandırılan uzun namlulu tüfekler ve seri atış kabiliyetine sahip otomatik silahlar grupta ilan ediliyor. Satıcılar, tüfeklerin tanıtım videolarını da potansiyel alıcılara gösteriyor.

Silahların satış fiyatları, silahların siciline bağlı olarak değişiyor. Örneğin, hiç kullanılmamış sıfır tabancalar için ortalama fiyat 12 bin liradan başlıyor. Suçlara karışmış silahlar ise daha düşük fiyatlarla satılmakta. Susturuculu suikast tabancaları, “elden teslim” şartıyla 20 bin liraya satılıyor, tam otomatik "uzi" adı verilen silah ise 70 bin liradan alıcı buluyor.

Türkiye’de Silahlı Şiddet Artıyor

Türkiye’de bireysel silahsızlanma konusunda çalışan Umut Vakfı’nın verilerine göre, 2023 yılında 3 bin 773 silahlı olay yaşandı. Bu olaylarda 2 bin 318 kişi hayatını kaybetti, 3 bin 820 kişi ise yaralandı. Saldırıların yüzde 85’inde otomatik tüfekler ve ateşli silahlar kullanıldı.

Son 10 yılda, silahlı saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısı 21 bin 434 oldu. Bu sayı, devam eden Rusya-Ukrayna savaşındaki Ukrayna’nın asker kaybına yakın bir rakam. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu verilerine göre, 2024 yılında 205 kadın cinayeti işlendi, bunlardan 120’si ateşli silahlarla gerçekleştirildi.

Silahlar Okul Bahçesinde Patladı

Son olarak, Edirne’de bir okul çağındaki çocuk, 14 yaşındaki arkadaşını silahla öldürdü. Türkiye’de WhatsApp üzerinden silah satışının bir mesaj uzaklığında olduğu göz önüne alındığında, bireysel silahlanma büyük bir tehlike oluşturuyor.

İçişleri Bakanlığı, artan tehlikeye karşı "MERCEK-23" adlı operasyon düzenledi. Bu operasyonda 2 bin 269 silah ele geçirildi, ancak bu silahların sadece buzdağının görünen yüzü olduğu düşünülüyor.