Çığ'ın vefat haberini, yazarının da bulunduğu Kaynak Yayınları duyurdu. Yayınlanan açıklamada, "Türkiye'nin aydınlanma mücadelesinin yorulmak ve yaşlanmak bilmeyen değerli bilim kadını, son Sümer Kraliçesi, değerli yazarımız Muazzez İlmiye Çığ'ı kaybettik. Ailesinin, okurlarının ve ülkemizin başı sağolsun" denildi.

Ekran Görüntüsü 2024 11 17 205925

BAKAN ERSOY'DAN TAZİYE MESAJI

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Çığ’ın vefatını derin bir üzüntüyle öğrendiğini belirterek başsağlığı mesajı yayınladı. Ersoy, "Türk kültürüne ve tarihine eşsiz katkılar sunmuş, Sümerolog, arkeolog ve dilbilimci Muazzez İlmiye Çığ'ın vefatını derin bir üzüntüyle öğrendim. Ömrünü insanlık tarihinin en eski izlerini aydınlatmaya adamış bu değerli bilim insanımız, araştırmaları ve eserleriyle nesiller boyu hatırlanacaktır. Kendisine Allah'tan rahmet, ailesine ve tüm sevenlerine sabır diliyorum. Türk bilim dünyasının başı sağ olsun" ifadelerini kullandı.

Ekran Görüntüsü 2024 11 17 205911

MUAZZEZ İLMİYE ÇIĞ KİMDİR?

Muazzez İlmiye Çığ, 1914 yılında Bursa'da doğdu. Anne ve babası, I. Dünya Savaşı öncesi Kırım'dan Türkiye'ye göç etmişti. Beş yaşındayken, Yunan Ordusu'nun İzmir işgali sırasında ailesi, Çığ’ı Çorum’a taşıdı. İlköğrenimini burada tamamlayan Çığ, Fransızca ve keman dersleri aldı. 1926 yılında Bursa Kız Muallim Mektebi'ne girdi ve 1931’de mezun oldu.

Ekran Görüntüsü 2024 11 17 210010

Anlık alışveriş yerini planlı alışverişe bıraktı Anlık alışveriş yerini planlı alışverişe bıraktı

Çığ, Sümeroloji alanındaki derin bilgisiyle, Sümer uygarlığının en önemli bulgularını gün yüzüne çıkarmış, hem arkeolojik hem de dilbilimsel katkılarıyla dünya bilim camiasına önemli izler bırakmıştır. 110 yıllık yaşamına, tarihin en eski medeniyetlerinden biri olan Sümerler hakkında sayısız araştırma ve eser sığdıran Çığ, bilim dünyasında "Son Sümer Kraliçesi" olarak hatırlanacak.

Editör: Selçuk Soydan