Gündem

Türkiye’de Olağanüstü Kuraklık Alarmı

Türkiye'de Olağanüstü Kuraklık Alarmı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün 2024 Nisan ayı raporlarına göre, Türkiye genelinde yağışlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 67, normaline göre ise yüzde 50 azaldı. Karadeniz Bölgesi, son 64 yılın en düşük yağışını aldı.

Meteorolojik kuraklık haritaları, Türkiye’nin büyük bölümünde ‘olağanüstü’ ve ‘çok şiddetli kuraklık’ alarmı verildiğini gösteriyor. Küresel ısınma, kirlilik, sulak alanların su kaybı, yoğun buharlaşma ve yağışların azalması gibi etkenler, Türkiye’de de etkisini hissettiriyor. Ocak ayından itibaren uzun yıllar ortalamasına göre daha sıcak geçen 2024 yılında, Nisan ayı son 53 yılın en sıcak nisan ayı olarak kaydedildi. Yağışlarda ise yüzde 50’ye varan düşüş gerçekleşti.

Olağanüstü Ve Şiddetli Kuraklık

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün 2024 Nisan ayı kuraklık durumuna ilişkin haritaları, birçok bölgede olağanüstü ve şiddetli kuraklık yaşandığını ortaya koydu. Normalin Yüzdesi İndeksi (PNI) haritasına göre, Trakya, Çanakkale, Muğla, Mersin’in bazı bölgeleri, Güneydoğu Anadolu’nun batısı, Hakkari ve Van çevreleri haricindeki tüm Türkiye’de ‘şiddetli kuraklık’ yaşanıyor. Türkiye’nin yüzde 70’lik kısmı şiddetli kuraklık altında, geri kalan bölgeler ise orta şiddetli ve hafif kuraklık tehlikesi altında.

Standart Yağış İndeksi (SPI) haritasına göre, Orta Karadeniz, Muğla’nın doğusundan Antalya’nın batısına kadar olan bölge, Uşak-Kütahya’nın bir kısmı, Bolu ve Kırşehir’deki bazı bölgeler ‘olağanüstü kurak’ olarak belirtildi. Aynı haritada, Türkiye’nin büyük kısmının ‘çok şiddetli kurak’, ‘şiddetli kurak’ ve ‘orta kurak’ tehlikesi altında olduğu görülüyor.

Yağışlarda Yüzde 50 Azalma

Türkiye genelinde nisan ayı yağışları, normalin ve geçen yılın aynı döneminin altında gerçekleşti. Nisan ayı normali (1991-2020) 57,5 kilogram, 2023 yılı nisan ayı yağışı 86,8 kilogram iken, 2024 yılı Nisan ayı yağışı metrekareye 28,5 kilogram oldu. Yağışlar, normaline göre yüzde 50, geçen yılın nisan ayı yağışlarına göre yüzde 67 azaldı.

Birçok İlde Azalma Yüzde 80’i Aştı

Nisan yağışları Bilecik, Bursa, Kastamonu, Samsun, Amasya, Tokat, Giresun, Rize, Trabzon, Artvin, Ardahan, Burdur, Afyonkarahisar, Denizli ve Antalya sahil kesiminde yüzde 80’in üzerinde azalma gösterdi. En fazla azalma yüzde 85 ile Artvin ve Ardahan’da ölçüldü.

Karadeniz’de Son 64 Yılın En Düşük Seviyesi

Tüm bölgeler normalin altında yağış alırken, en fazla azalma yüzde 84 ile Karadeniz Bölgesi’nde oldu. Bölgenin 2024 yılı Nisan ayı yağışları, son 64 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti. En az yağış 8,5 kilogram ile Ardahan’da kaydedildi. Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Trabzon, Bayburt, Artvin ve Ardahan’da yağışlar son 64 yılın en düşük seviyesine indi.

En Fazla Hakkari Yağış Aldı

İl genelinde en fazla yağış 95,7 kilogram ile Hakkari’de yaşandı. En fazla artış ise yüzde 61 ile Çanakkale’de görüldü. İstanbul Avrupa Yakası, Kırklareli, Çanakkale ve Mersin Mut çevrelerinde yüzde 60’ı aşan artışlar kaydedildi.

Yağışlı Gün Sayısı Azaldı

Türkiye genelinde nisan ayında 1991-2020 normali 10,8 gün olan yağışlı gün ortalaması, bu yıl 5,9 güne düştü. Ege Bölgesi, İç Anadolu’nun batısı, Akdeniz Bölgesi’nin batısı, Bolu, Bursa, Bilecik, Mersin, Şanlıurfa, Mardin, Bingöl, Siirt, Şırnak ve Artvin çevrelerinde yağışlı gün sayısı 5 günün altına indi. Edirne, Kırklareli, Samsun, Ordu ve Trabzon çevrelerinde ise 10-15 gün aralığında gerçekleşti.

Bölgelere Göre Yağışlar

2024 Nisan ayında, normaline göre yağışlardaki azalma Marmara’da yüzde 58, Ege’de yüzde 67, Akdeniz’de yüzde 70, İç Anadolu’da yüzde 65, Karadeniz’de yüzde 84, Doğu Anadolu’da yüzde 65 ve Güneydoğu Anadolu’da yüzde 36 olarak kaydedildi.