Gündem

TÜRKİYE, 2026 YILINDA AKILLI VE MİLLİ SAYAÇ SİSTEMİNE GEÇİYOR

Türkiye, 2026 yılı itibarıyla akıllı ve milli sayaç sistemine geçiş yaparak enerji altyapısında önemli bir dönüşüm sürecine giriyor. Yeni sistem, enerji tüketimini daha verimli yönetmeyi ve sürdürülebilir enerji kullanımı sağlamayı hedefliyor. Bu gelişme, ülkenin enerji sektöründe büyük bir yenilik olarak öne çıkıyor.

"AKILLI SAYAÇ SİSTEMİ MİLAT OLACAK"

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği'nin (Elder) 15. Sektör Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, elektrik dağıtım sektöründe önemli iki sorunun elektrik kesintileri ve kaçak elektrikle mücadele olduğunu belirtti. Yılmaz, özellikle elektrik şebekelerinin modernizasyonuna dikkat çekerek, dağıtım şirketlerinden kalıcı çözümler üretmelerini ve şebekelerin yer altına alınarak doğal etkilerden daha az etkilenmesini beklediklerini ifade etti.

YENİ SİSTEM, TÜKETİCİLERİ YÜKSEK FİYATLARDAN KORUYACAK

Yılmaz, yeni akıllı sayaç sistemlerinin 1 Ocak 2026'dan itibaren tüm elektrik sayaçlarını kapsayacağını belirterek, bu sistemin enerji tüketiminin anlık izlenebilmesini sağlayacağını ve kullanıcıların fatura süreçlerini daha etkin yönetmelerine olanak tanıyacağını vurguladı. Ayrıca, kaçak elektrik kullanımının engellenmesi amacıyla yapılan düzenlemelerin, sektörde önemli bir dönemeç olduğunu belirtti.

"KAÇAK ELEKTRİKLE MÜCADELE EĞİTİM VE HUKUKİ ÖNLEMLERLE BAŞARILIR"

Kaçak elektrikle mücadelede daha etkin bir sonuç elde etmek için eğitimsel ve hukuksal tedbirlerin de gerektiğini söyleyen Yılmaz, tüketici hizmetleri yönetmeliğinde yapılan son düzenlemelerle bu alanda önemli adımlar atılacağını belirtti. Kaçak elektrik kullanımı tespit edilen kişilere uygulanacak cezaların artırılması hedefleniyor.



ENERJİ SEKTÖRÜNDE YATIRIM VE MODERNİZASYON ZORUNLU

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (Elder) Yönetim Kurulu Başkanı Barış Erdeniz ise elektrik tüketiminde büyük bir artış beklendiğini, 2035’te elektrik tüketiminin yüzde 48 artışla yaklaşık 500 milyar kilovatsaat olmasının öngörüldüğünü söyledi. Erdeniz, bu artışa paralel olarak Türkiye'nin kurulu gücünün yüzde 97 artışla 227 bin megavata ulaşmasının beklendiğini ifade etti.

Erdeniz, elektrik dağıtım sektörünün, enerji dönüşümünün stratejik omurgası olduğunu vurgulayarak, altyapı modernizasyonunun ve yenilenebilir enerji kaynaklarına uyum sağlanmasının gerekliliğine dikkat çekti. Avrupa'da yıllık 65 milyar avro, dünya genelinde ise 600 milyar dolarlık yatırım ihtiyacından bahsedildiğini belirtti.