Turizm Amaçlı Kiralamada Yeni Düzenleme Resmi Gazetede Yayınlandı

Turizm amaçlı kiralamalar için uygulanan yönetmelikte devre mülklerle ilgili önemli bir değişiklik yapıldı. Resmi Gazete ’de yayımlanan yeni düzenlemeye göre, devre mülklerde malikler tarafından seçilen yönetim şirketi kısa süreli kiralama yapabilecek.

Günübirlik Kiralamalarda Devre Mülklerde Büyük Değişiklik!

Konutların turizm amaçlı kiralanması faaliyetlerinin düzenlenmesine ilişkin yönetmelikte yapılan değişiklikle birlikte, konutların tek seferde 100 gün veya 100 günden daha kısa süreyle turizm amaçlı kiralanmasına ilişkin usul ve esaslar belirlenmişti. 1 Ocak 2024’te yürürlüğe giren yönetmelik, kısa süreli kiralamalar için izin belgesi alınmasını şart koşuyordu.

Yönetim Şirketleri Tarafından Kiralanabilecek

Yönetmelikte devre mülklerin kiralanmasıyla ilgili yapılan yeni düzenlemeye göre; devre mülkler, maliklerin ortak kararıyla yönetim şirketleri tarafından kiralanabilecek. Bugün Resmi Gazete’de yayımlanan metne göre, tapuda devre mülk hakkı bulunan her bağımsız bölüm için ortak maliklerin temsilci olarak seçtiği kişiler, kararı notere onaylatacak. Devre mülk sözleşmesi ve imar durum belgesi örneği de izin alınırken sunulacak. İzin belgesi, kiralamanın devredildiği yönetim şirketi adına düzenlenecek.
 

Daha Profesyonel ve Kontrollü Kiralama

Bu yeni düzenleme, turizm amaçlı kısa süreli kiralamaların daha düzenli ve kontrol altında yapılmasını amaçlıyor. Maliklerin ortak kararı ile seçilen yönetim şirketleri, devre mülklerin kiralanmasında daha profesyonel bir yaklaşım sergileyebilecek. Bu sayede, kiralama sürecinde yaşanabilecek olası sorunların önüne geçilmesi hedefleniyor.

Öte yandan, yapılan yeni düzenleme, turizm sektörü ve devre mülk sahipleri arasında büyük yankı uyandırdı. Özellikle turizm sezonunda artan talebe hızlı ve etkin bir şekilde yanıt verilebilecek olması, hem turizm gelirlerinin artmasına hem de devre mülklerin daha etkin kullanılmasına katkı sağlaması bekleniyor.