ZEHİRLİ ASLAN BALIĞI ALANYA’DA İLK KEZ YAKALANDI
Aslan balığı, Türkiye’de ilk kez 2014 yılında İskenderun açıklarında görülmüştü. Yılda 2 milyona yakın yumurta bırakarak hızla çoğalan bu balık türü, kısa sürede Türkiye'nin tüm denizlerinde görülmeye başlandı. Özellikle kayalık alanlarda rastlanan aslan balığı, Alanya’da Mahmutlar Kargıcak Mahallesi'nde amatör bir balıkçı tarafından yakalanarak dikkatleri üzerine çekti.
"İLK KEZ GÖRDÜM, ÇOK ŞAŞIRDIM"
Uzun yıllardır amatör balıkçılık yapan ve aynı zamanda bir otelde şef olarak görev yapan Ufuk Uğuz, Alanya’daki ilk aslan balığı yakalamış olmanın heyecanını yaşadı. Uğuz, "Mahmutlar Kargıcak'ta her zaman gittiğim sahilde avlanmaya başladım. Oltama vurunca büyük bir heyecanla çektim ve balığı kıyıya çeker çekmez farklı bir tür olduğunu fark ettim. Balığın dikenleri kalkan gibi hemen açıldı, daha sonra balığı bir poşete koyarak arkadaşlarla araştırdık. Zehirli Aslan Balığı olduğunu öğrendik. Allahtan elimizi sürmedik!" dedi.
ASLAN BALIĞI SOKMASININ BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ
Aslan balığının dikenlerinin batması, dakikalar içinde şiddetli ağrı, şişlik ve doku hasarına yol açabilir. Bunun yanı sıra balıktan geçebilecek mikroplar (Vibrio vulnificus veya Aeromonas hydrophila) enfeksiyon riskini artırır. Dikenler, 30 cm'ye kadar uzun olabilir ve ciddi doku hasarlarına yol açabilir. Aslan balığının soktuğu kişi, sistemik zehirlenme bulguları da gösterebilir; bulantı, kusma, ishal, terleme, bilinç bulanıklığı ve havale gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
ASLAN BALIĞI SOKMASI NASIL TEDAVİ EDİLİR?
- Panik yapmayın.
- Yardım isteyerek sudan çıkın.
- Sokma bölgesini temiz su ile yıkayın.
- Dikenleri cımbızla çıkarın.
- Sokulan bölgeyi 40-45°C sıcak suda 20-45 dakika tutun.
- Kesinlikle soğuk ya da buzlu su uygulamayın.
- Sıcak su, balığın toksinin etkisini azaltır, soğuk su ise etkisini devam ettirir.
- 112 Acil yardım çağrısı yapın.
- Bulunan sistemik bulgulara göre uygun tedavi uygulanmalıdır.
- Enfeksiyon riskine karşı antibiyotik tedavisi başlanabilir.
- Antidot bulunabilirse, bu hayati önem taşıyabilir.
Alanya’daki bu olay, aslan balığının Türkiye’deki yayılma hızını ve bu tehlikeli türün sahillerdeki varlığını bir kez daha gözler önüne serdi.