2024 yılı tarımsal destek oranları Resmi Gazete'de yayımlandı, ancak açıklanan rakamlar çiftçilerden büyük tepki aldı. Antalya başta olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanında eylemler düzenleyen çiftçiler, verilen desteklerin üretim maliyetlerini karşılamadığını ve bu durumun kendilerini daha da zora soktuğunu dile getirdi.
"Çalmıyoruz, çalışıyoruz, batıyoruz"
Çiftçiler, enflasyon ve yüksek girdi maliyetleri nedeniyle ürünlerini zararına satmak zorunda kaldıklarını belirtirken, tarımsal desteklerin artış oranının bile yetersiz olduğunu vurguladı. "Çalmıyoruz, çalışıyoruz, batıyoruz" gibi sloganlarla seslerini duyurmaya çalışan çiftçiler, hükümetin tarımsal politikasına sert eleştiriler yöneltti.
'Üreticiler Ürünlerini Yok Pahasına Satıyor'
Türkiye’nin tarımsal üretiminin en önemli merkezlerinden olan Antalya'da, Alanya, Gazipaşa gibi bir çok ilçesi tarımda öne çıkıyor. Antalya genelinde üretilen yaş meyve ve sebzeler Türkiye’nin ve dünyanın pek çok yerine ulaştırılırken, çifçtiler bunun karşılığını ekonomik anlamda alamıyor. Özellikle yüksek seyreden enflasyon, her gün artan girdi maliyetleri ve yüksek işçilik maliyetlerinden dolayı çok sayıda çiftçinin ürünlerini zararına satmak zorunda kalıyor.
'2024 Yılında Yayımlanan Tarımsal Destekleri'
Yayımlanan kararla, arpa, aspir, buğday, çavdar, tritikale, kuru fasulye ve yulafta 2023 yılında 149 TL olan destek yüzde 24 artışla 185 TL’ye çıktı. Dane mısır, fındık, kuru soğan, yeşil çay ve zeytin için destek 2023’te 107 liraydı yüzde 28’lik artışla 138 TL oldu. Mercimek ve nohutta ise 2023 yılında verilen destek 124 TL’ydi. Yüzde 27 artışla destek 158 TL’ye çıktı. 2023 yılında yüzde 29 artış yapılmıştı. Ayrıca çeltik için 362 TL, kütlü pamuk için 472 TL, soya için 267 TL, yağlı ayçiçeği ve kanola için 206 TL, yem bitkileri için 165 TL mazot ve gübre desteği verileceği duyuruldu.