Asayiş

Surlardaki Vahşetin Ardından Emniyet 81 İlde ''Incel'' Alarmına Geçti

İstanbul'da 2 Genç kızı canice Katleden Semih Çelik'in "Incel" Gruplarıyla Bağlantısı Ortaya Çıktı: Emniyet 81 ilde Harekete Geçti

İstanbul'da Ayşenur Halil ve İkbal Uzuner’i vahşice öldürdükten sonra intihar eden 19 yaşındaki Semih Çelik’in telefonunda yapılan inceleme, korkunç bir gerçeği ortaya çıkardı. Çelik’in, kadın düşmanı ve şiddet yanlısı kişileri ifade eden "incel" gruplarıyla iletişimde olduğu tespit edildi. Yaşanan bu olayın ardından, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 81 ilde "incel" gruplarını mercek altına aldığı öğrenildi.

İki Gencin Ölümüyle İlgili Araştırmalar Sürüyor

Geçtiğimiz cuma günü, İstanbul’da yaşıtları Ayşenur Halil ve İkbal Uzuner’i katlettikten sonra surlardan atlayarak intihar eden Semih Çelik’in cinayetlerine dair soruşturma genişletiliyor. Cinayet sonrası yapılan telefon incelemesi, Çelik’in bir mesajlaşma uygulamasında "incel" olarak tanımlanan bireylerle aktif olarak iletişimde olduğunu ortaya çıkardı.

"Incel" Nedir?

İngilizce "involuntary celibacy" (istemsiz bekarlık) ifadesinin kısaltması olan "incel" terimi, kadınlara ve yaşadıkları topluma karşı düşmanca duygular besleyen ve şiddet yanlısı bireyleri tanımlamak için kullanılıyor. Bu kişiler, genellikle kadınlarla ilişki kuramayan, kendilerini dışlanmış hisseden ve kadınlara karşı nefret besleyen gruplardan oluşuyor.

Emniyet, 81 İlde Harekete Geçti

Semih Çelik'in katliamlarının ardından özellikle sosyal medya platformu Discord’da, "incel" akımına mensup kişilerden aldığı "destekleyici" ve "övücü" mesajlar üzerine emniyet yetkilileri alarma geçti. Siber suçlarla mücadele ekipleri, 81 ilde bu tür grupları ve bireyleri takibe aldı. Öte yandan emniyet, internet üzerinden cinsel şiddet, ırkçılık ve kadın düşmanlığı içeren içerikleri paylaşan hesapları izlemek amacıyla "siber devriye" ekiplerini devreye soktu. 7/24 aktif olarak yürütülen bu çalışmalar kapsamında, "incel" gruplarının yanı sıra, şiddet içerikli paylaşımlar yapan siteler ve hesaplar da gözlem altına alındı.