Ekonomi

SON DAKİKA: TÜİK'in Eylül Ayı Enflasyon Rakamları Açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayı enflasyon verilerini açıkladı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yıllık bazda %49,38’e gerilerken, aylık artış %2,97 olarak kaydedildi. Bu veriler, kira artışları başta olmak üzere hem ev sahipleri hem de kiracıları yakından ilgilendiriyor.

Türkiye İstatistik Kurumu eylül ayı enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre enflasyon eylül ayında yüzde 2,97 arttı, yıllık bazda yüzde 49,38 oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de yaptığı açıklamalarda enflasyonun eylül ayında 40'lı rakamlara ineceğini ifade etmişti.



Yıllık Enflasyon 3 Yıl Sonra Politika Faizinin Altında

Eylül ayında TÜFE'deki yıllık değişim %49,38’e düşerken, 12 aylık ortalamalara göre enflasyon %63,47 olarak gerçekleşti. Bu oran, kira artışlarının belirlenmesinde temel gösterge olacak. Böylece, yıllık enflasyon 3 yılın ardından ilk kez politika faizinin altına inmiş oldu. Ekonomistlerin eylül ayı için aylık enflasyon beklentisi %2,09 iken, gerçekleşen artış beklentilerin üzerinde oldu.

Sektörlere Göre Enflasyon Değişimi

Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış %26,60 ile ulaştırma sektöründe gerçekleşirken, en yüksek artış %97,87 ile konutta yaşandı. Ayrıca, eylül ayında aylık bazda en fazla artış %14,21 ile eğitim sektöründe oldu. En düşük artış ise haberleşme grubunda %-0,88 ile görüldü.

ENAG Verileri ve Ekonomist Beklentileri

ENAG’a göre eylül ayında enflasyon %5,34 arttı ve yıllık enflasyon %88,63’e yükseldi. Ekonomistlerin beklentileri ise TÜFE’de yıllık enflasyonun %48,11’e ineceği yönündeydi, ancak veriler beklentilerin üzerinde gerçekleşti. 2024 sonu için enflasyon beklentisi ise %43,23 olarak öngörülüyor.


Öncü Göstergeler Ne Söylüyordu?

İstanbul Ticaret Odası'nın eylül ayı verilerine göre, perakende fiyatlar %3,90, toptan fiyatlar ise %4,67 oranında artış göstermişti. Bu göstergeler, enflasyonda eylülde artış yaşanacağına işaret ediyordu.