Ekonomi

SON DAKİKA: Memur ve Emekli Zamları Netleşmeye Başladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, ağustos ayında enflasyon oranı aylık %2,47 olarak belirlenmişti. Eylül ayı verilerinin açıklanmasıyla, memur ve emekli maaşlarındaki artışın temel göstergesi olan 3 aylık enflasyon farkı da netlik kazandı.

3 Aylık Enflasyon Farkı Hesaplandı

Eylül ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte, memur ve emekli maaşlarındaki artış için belirleyici olan 3 aylık enflasyon farkı gündeme geldi. Aylık enflasyon oranları şu şekilde belirlendi: Temmuz ayı için %3,32, ağustos ayı için %2,47 ve eylül ayı için %2,97. Bu veriler ışığında, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Bağ-Kur emeklileri, şimdiden %8,92’lik bir zam farkı elde etmiş durumda. Ancak memurların enflasyon farkı alabilmesi için %0,99’luk bir ek enflasyon oluşması gerekiyor. Unutulmamalıdır ki, memur ve emekliler maaş zammını yılda iki kez, ocak ve temmuz aylarında enflasyon farkı ile alıyor.

2025 Maaş Artışları

Memurlar ve memur emeklileri, toplu sözleşme zammı dışında enflasyon farkı da alıyorlar. Eylül sonu itibarıyla bu fark %8,92’yi aşmış durumda. Ocak 2025 itibarıyla memurlar %15’lik bir toplu sözleşme zammı da alacak. Ancak net maaş artış rakamları, ekim, kasım ve aralık aylarına ilişkin enflasyon verilerinin açıklanmasıyla kesinleşecek. Bu süreçte, her ay açıklanan enflasyon oranları birikimli olarak hesaplanarak, memur ve emekli maaşlarına yansıyan artışlar belirlenecek.