SON DAKİKA

SON DAKİKA: İnsan Kaçakçılığı Yaptığı Tespit Edilen Tuğgeneralin Rütbeleri Söküldü

Milli Savunma Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu, Suriye sınırında makam aracıyla insan kaçakçılığı yaptığı iddia edilen Tuğgeneral Bilal Çokay’a Türk Silahlı Kuvvetleri'nden (TSK) ayırma cezası verdi. Çokay’ın rütbeleri geri alındı.

Milli Savunma Bakanlığı kaynaklarından yapılan açıklamada, Yüksek Disiplin Kurulu'nun, Çokay’a Türk Silahlı Kuvvetleri'nden ayırma cezası verdiği ve rütbelerinin geri alındığı belirtildi. Bu açıklama, basın bilgilendirme toplantısı sonrası gazetecilerin soruları üzerine yapıldı.

Ne Olmuştu?

Tuğgeneral Bilal Çokay, Diyarbakır 16'ncı Mekanize Piyade Tugay Komutanı olarak görev yaptığı dönemde, makam aracıyla para karşılığı insan kaçakçılığı yaptığı iddialarıyla gündeme gelmişti. Suriye sınırında yaşanan olayın ardından Çokay, emekliliğe sevk edilmiş ve soruşturma kapsamında Ankara’da gözaltına alınarak Şanlıurfa’ya götürülmüştü.

Askerlerin İfadeleri ve Elde Edilen Deliller

Çokay, Akçakale Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında tutuklandı. Soruşturma sırasında daha önce tutuklanan biri astsubay iki uzman çavuşun verdiği ifadeler ve elde edilen yazışmalar, Çokay’ın cezaevine gönderilmesine yol açtı. İki yıldır insan kaçakçılığı yapan bu askerlerin yasa dışı kazançlarıyla gazino ve oto galeri açtıkları tespit edildi. Ayrıca, tutuklanan astsubayın üzerinde 600 bin dolar (yaklaşık 19,6 milyon lira) bulundu.