Bakımevi Tanımında Değişiklik

Mevcut kanundaki "yakala-kısırlaştır-sal" yönteminin kaldırılmasıyla, hayvan bakımevlerinin tanımı da değiştirilecek. Yeni tanım, "Bakanlıktan izin alınarak kurulan ve hayvanların sahiplendirilene kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği tesis" olarak belirlenecek.

Ekran Görüntüsü 2024 07 24 154842

Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Süreci

Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların hayvan bakımevlerinde rehabilite edilerek sahiplendirilene kadar bakılması sağlanacak. Bu süreçte, bakımevleri dışında bir hayvana bakmak, o hayvanı sahiplenmek suretiyle yasal sorumluluğunu üstlenmeyi gerektirecek. Yeni düzenlemeyle, "Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz hayvanların da sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir." ifadesi yürürlükten kaldırılacak.

Ekran Görüntüsü 2024 07 24 155221

Gönüllülerin Teşviki ve İşbirliği

Yerel yönetimler, gönüllü kuruluşlarla iş birliği yaparak, sahipsiz hayvanların sahiplendirilinceye kadar bakılmaları için hayvan bakımevleri kuracak ve bu hayvanların bakım ve tedavilerini sağlayacak.

Ekran Görüntüsü 2024 07 24 155230

Veri Sistemi ve Tehlikeli Hayvanlar

Hayvan bakımevlerine alınan hayvanların Tarım ve Orman Bakanlığı veri sistemine kaydedilmesi zorunlu olacak. İnsan ve hayvan sağlığı için tehlike teşkil eden köpekler, veteriner hekim kontrolünde ötenazi yapılabilecek.
 

I M G 20240724 200515

 

İdari Tedbirler ve Yasal Düzenlemeler

Yerel yönetimler, sahipsiz hayvanların bakımevi dışında bir yere terk edilmesini yasaklayacak. İl Hayvanları Koruma Kurulları, sahipsiz hayvanların korunmasına yönelik çalışmalar yürütecek ve çözüm önerileri üretecek.

Ekran Görüntüsü 2024 07 24 155314

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İmzasıyla 16 Kişinin Mal Varlığı Donduruldu Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İmzasıyla 16 Kişinin Mal Varlığı Donduruldu

Ödenekler ve Hapis Cezası

Hayvanları koruma hükümlerine aykırı hareket eden kişiler, hayvan bulundurma yasağı ve idari para cezaları ile karşılaşacak. Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 25 bini aşan belediyeler, hayvan bakımevleri kuracak ve bu hayvanlara sahiplendirilinceye kadar bakım sağlayacak. Ödenek ayırmayan belediye başkanı ve yetkililere 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Ekran Görüntüsü 2024 07 24 155330

Son Tarihler ve Kayıt Zorunluluğu

Belediyeler, 31 Aralık 2028'e kadar hayvan bakımevlerini kurmak ve mevcut bakımevlerinin koşullarını iyileştirmekle yükümlü olacak. Kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarını en geç 31 Aralık 2025'e kadar dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayıt altına aldırmak zorunda olacak.

Muhalefet milletvekilleri, teklifin kabul edilmesine tepki gösterdi.

Editör: Selçuk Soydan