İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Alanya'da son dönemde hissedilen küçük depremleri değerlendirdi ve büyük bir felakete karşı uyarılarda bulundu. Görür, Alanya ve çevresinin büyük deprem tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu, bölgedeki zemin ve fay hatlarının ciddi risk taşıdığını vurguladı.

Ekran Görüntüsü 2024 12 07 114522

ZEMİN İÇİN ÇÜRÜK, BİNALAR İÇİN TEHLİKE

Görür, Alanya'nın zemin yapısının oldukça kötü olduğunu ve bu yüzden deprem durumunda büyük hasar meydana gelebileceğini belirtti. “Alanya’nın zemini çürük. Hem karada hem de denizde travertenler ve alüvyonlar var, bu da depreme dayanıksız bir zemin yaratıyor. Deprem anında binalar büyük hasar alacaktır” dedi. Ayrıca, bölgedeki yapılaşmanın da bu riski artırdığını söyledi.

Ekran Görüntüsü 2024 12 07 114512

FAY HATLARI YIKICI DEPREMLER ÜRETEBİLİR

Alanya çevresinde dört önemli fay hattının bulunduğunu belirten Prof. Dr. Görür, bu fayların büyük depremler üretme potansiyeline sahip olduğunu vurguladı. “Bu fay hatları, 7 ve üzeri şiddetlerde büyük depremler üretebilir. 1800'lerde bile bölgede 8 büyüklüğünde depremler yaşanmıştı” diyen Görür, bu tehditlere karşı hazırlıklı olunması gerektiğine dikkat çekti.

İSTANBUL'DA GÖRÜLEN TEHLİKE, ALANYA’DA DA VAR

ALANYADA GECE YARISI MOTOSİKLETLE GELİP İŞ YERİNE KURŞUN YAĞDIRDI ALANYADA GECE YARISI MOTOSİKLETLE GELİP İŞ YERİNE KURŞUN YAĞDIRDI

Görür, Japonya ve Endonezya gibi ülkelerdeki büyük depremlerle benzer yapıya sahip olan Alanya çevresindeki fay hatlarının, tehlikeli olabilecek depremleri tetikleyebileceğini belirtti. “Bu bölgedeki dalma-batma zonunda büyük depremler yaşanabilir. Türkiye’deki ‘burada deprem olmaz’ algısı yanlış bir anlayıştır. O faylar yavaş hareket ediyor, bu da büyük felaketlerin uzun yıllar sonra bile olsa yaşanabileceği anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.

Ekran Görüntüsü 2024 12 07 114612

DEPREME HAZIRLIK ŞART

Prof. Dr. Görür, Alanya'nın depreme karşı hazırlıklı olması gerektiğini söyledi. “Alanya’da mikro bölgeleme çalışmaları yapılmalı ve binalar depreme dayanıklı hale getirilmeli. Zemin analizi yapılarak, yapılar depreme dirençli hale getirilmeli. Yüksek binalardan ziyade, düşük yapılı binalarla bu risk minimuma indirilebilir” diyerek yetkililere uyarılarda bulundu.

"RANTA KAPILMIŞ BİNALAR YAPILIYOR"

Görür, Alanya'da yapılan binaların kalitesiz olduğuna da değindi. “Maalesef, ranta kapılmış, kalitesiz malzemelerle yapılan binalar, deprem anında büyük can ve mal kaybına yol açabilir. İyi mühendislik ve kaliteli malzeme kullanarak deprem dirençli kentler yaratmalıyız” dedi.