Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Ağustos ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tutma kararı aldı. Piyasa beklentileri de bu yönde şekillenmişti. Toplantıya Fatih Karahan başkanlık etti.

Kurulun toplantı sonrası yayımladığı basın duyurusunda, "Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceği" vurgulandı. Enflasyonda öngörülen tahmin aralığına yaklaşılmadıkça para politikasının sıkı duruşunun devam edeceği belirtildi.

Merkez Bankası, bu kararla birlikte politika faizini beşinci kez yüzde 50 seviyesinde sabit tutmuş oldu. Haziran 2023’ten bu yılın Mart ayına kadar geçen süreçte politika faizi 41,5 puan artarak yüzde 50’ye yükselmişti.

Keşan TSO’dan eğitim kurumlarına ziyaretler Keşan TSO’dan eğitim kurumlarına ziyaretler

Enflasyonist Riskler ve Piyasa Beklentileri

Duyuruda, Temmuz ayı enflasyonunun ana eğiliminin bir önceki aya kıyasla sınırlı bir artış gösterdiği, ancak ikinci çeyrek ortalamasının altında kaldığı ifade edildi. Üçüncü çeyrek göstergelerinin ise iç talepteki yavaşlamanın enflasyonist baskıyı azalttığını işaret ettiği belirtildi. Hizmet enflasyonundaki iyileşmenin gecikmeli olacağı değerlendirilirken, enflasyon beklentileri ve jeopolitik gelişmelerin enflasyonist riskleri canlı tuttuğu vurgulandı.

Sonuç olarak, Merkez Bankası, sıkı para politikasının devam edeceğini ve enflasyon üzerindeki risklere karşı ihtiyatlı duruşunu koruyacağını yineledi. Bu karar, piyasaların beklentileri doğrultusunda alınmış olup, enflasyonla mücadelede kararlılık vurgulandı.