Ekonomi

Kredi Kartları 'Patladı': Peki Faizlerin Düşmesi Borçları Nasıl Etkileyecek?

2024'ün ilk 6 ayında, bireysel kredi ve kredi kartı borçları nedeniyle yasal takibe giren kişi sayısı 1 milyon 213 bini aşarak yüzde 39'luk bir artış gösterdi. Bu artışa karşılık, kredi borçlarını ödeyemeyenler için 60 aya kadar yapılandırma imkanı getirildi. Peki, faizlerin düşmesi borçluları nasıl etkileyecek?

Son dönemde tüketici kredi faizlerinde düşüş yaşanıyor. Uzmanlar, krediyle ev ya da araç almak isteyenlerin faizlerin daha da düşmesini beklemelerinin avantajlı olacağını belirtiyor. Yüksek faizle borçlanmanın mantıklı olmadığını vurgulayan uzmanlar, faiz oranlarının düşüş eğiliminde olduğunu ve bu süreçte büyük alımların ertelenmesinin faydalı olabileceğini ifade ediyor.

2024'ün ilk yarısında, kredi ve kredi kartı borçlarında önemli bir artış yaşandı. Kredi kartı faiz oranlarının yıllık bazda yüzde 60'a ulaşmasıyla, birçok vatandaşın günlük harcamalarını karşılayabilmek için kredi kartlarına başvurduğu belirtiliyor. Yeni yapılandırma düzenlemeleri ise borçlarını ödemekte zorlanan kişiler için bir rahatlama sağlayabilir.

Enflasyonun yüzde 49’a gerilemesiyle birlikte bankalar da kredi faizlerini düşürmeye başladı. Uzmanlar, faiz oranlarının daha da düşmesi beklendiği için acil ihtiyaç yoksa büyük alımların yılbaşına kadar ertelenmesinin daha mantıklı olacağı görüşünde.