Yapılandırma İmkanı Detayları
Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank gibi kamu bankaları yapılandırma işlemlerine şimdiden başladı. Sabah gazetesine göre, şu ana kadar kamu bankaları aracılığıyla yapılandırılan toplam borç miktarı 1,5 milyar TL'yi aştı. İş Bankası ve Akbank gibi özel bankalar da bu sürece dahil oldu.
BDDK’nın aldığı karar çerçevesinde, bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlarını ödeyemeyen vatandaşlar, borçlarını 60 aya kadar taksitlendirebilecek. Bu yapılandırma özellikle asgari ödeme tutarını karşılayamayan kart sahipleri için büyük bir kolaylık sunacak. Merkez Bankası, bireysel kredi kartı borçları için azami faiz oranını referans faiz oranı olan yüzde 3,11 ile sınırlandırarak tüketicilere ödeme kolaylığı sağlamayı hedefliyor.
1 Kasım'da Yürürlüğe Girecek Yeni Oranlar
1 Kasım itibarıyla yürürlüğe girecek düzenlemeye göre, dönem borcu 25 bin TL’nin altında olan kredi kartlarına yüzde 3,50, 25 bin TL ile 150 bin TL arası borçlar için yüzde 4,25, 150 bin TL’nin üzerindeki borçlar için ise yüzde 4,75 faiz oranı uygulanacak. İhtiyaç kredisi borçlarında ise 30 günden fazla gecikme yaşayan vatandaşlar, ek kredi verilmeden 60 aya kadar yapılandırma yapabilecek.
Yapılandırma Şartları
Kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlarını ödeyemeyenler için yapılandırma süreci, borçların tamamının taksitlendirilmesini içeriyor. Ancak yapılandırılan borcun yarısı ödenene kadar kredi kartı limiti artırılamayacak. Başvuru süresi ise yapılandırma fırsatından yararlanmak isteyenler için 1 yıl olarak belirlendi. Yeni düzenleme ile borç yükünü hafifletmek isteyenler, 1 Kasım’dan itibaren bankalara başvuruda bulunabilecekler.