Eski ALTSO Başkanı Mehmet Şahin tarafından uzun uğraşlar sonucunda Alanya Keçiboynuzu için Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanlığına coğrafi işaret tescil başvurusu yapılmış ve tescil sürecinin sonuna yaklaşılmıştı. Başvuru sürecinden sonra evrakları inceleyen Bakanlık yetkilileri, eksik olan evrakların tamamlanarak Bakanlığa teslim edilmesi hususunda mevcut ALTSO yönetimine yazı gönderdiği ve Eray Erdem başkanlığındaki ALTSO’nun, bu süre içerisinde eksik evrakları tamamlamayarak Bakanlığa teslim etmediği için Coğrafi işaret başvurusunun ret edildiği ortaya çıktı.
‘’ESKİ ALTSO Başkanı Şahin Coğrafi İşaret Başvurusunu Yaptı’’
Pekmezi ve kendisi her derde deva olan keçiboynuzu, Eski ALTSO Başkanı Mehmet Şahin tarafından 26.04.2022 tarihinde, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanlığına coğrafi işaret tescil başvurusu yapılmış ve T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü’nün E-74368863-045.01-8134798 sayılı ve “Alanya Keçiboynuzu-Harnup Coğrafi İşaret Başvurusu” konulu resmi yazısı ile coğrafi işaret ismi olarak kullanılmasında herhangi bir sakınca görülmediği belirtilmişti.
‘’Ek Süre İçerisinde Eksik Evraklar Tamamlanıp Bakanlığa Teslim Edilmedi’’
Başvuru süreci devam ederken, Tarım Bakanlığı tarafından , ‘’Keçiboynuzu meyvesinin toplam sabit yağ miktarı, kül miktarı ve şeker bileşen analizleri ayırt edici özellik olarak sunulmasına rağmen başvuru formunda bu ayırt edici özelliklerin belirtilmeyip, sadece fidana/ağaca ilişkin hususların belirtilmesi ve denetleme kısmında aranan özelliklerde bu ayırt edici özelliklerin aranmaması hususunun çelişki yaratması sebebiyle başvurunun yeniden değerlendirilmesi uygun olacaktır’’ denilerek eksik evrakların giderilmesi içi mevcut ALTSO yönetimine ek süre verdiği, fakat Eray Erdem başkanlığındaki ALTSO’nun, bu süre içerisinde eksik evrakların tamamlamadığı için Coğrafi işaret başvurusunun ret edildiği ortaya çıktı.
‘’Alanya Keçiboynuzu-Harnup İçin Sil Baştan Yeniden Başvuru Yapıldı’’
Öte yandan, Bakanlık tarafından gönderilen yazıda tescil başvurularının en önemli aşaması olan ‘Alanya Keçiboynuzu-Harnup’ isminin bu tarih itibarıyla Alanya’ya tahsis edildiğini gösterilmesine rağmen, geride kalan süreçte mevcut ALTSO yönetimi tarafından, basit prosedürlerin tamamlanmaması sebebiyle, Keçiboynuzunun Coğrafi Tescil başvuru işlemlerinin ret edildiği ve yaşanan ret olayından sonra yine mevcut ALTSO yönetiminin, 17.04.2024 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanlığına yeniden bir başvuru yaparak, bütün işlemleri sil baştan başlatması kamuoyunda tepkilere neden oldu.
Yaklaşık 2 yıla yakındır sonuçlanması beklenen Alanya keçiboynuzu coğrafi işaret tescil başvurusu yaşanan bu aksaklık sebebiyle sil baştan yeniden başlatılırken, aynı ürün için Mersin ilininde Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanlığına başvuru yaptığı ve tescil sürecinin sonuna yaklaştığı öğrenildi.
Sevilgen : ‘’ Keçiboynuzun Tanınırlığını Arttırabilmek İçin Bu Tescili Almak Zorundayız’’
Konuyla ilgili DİGİ-ZTV mikrofonlarına bir açıklama yapan Alanya Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen; ‘’Alanya’nın gerçekten coğrafi işaret ile ilgili çok önemli çalışmaları oldu. Önceki dönem ALTSO Başkanımız sayın Mehmet Şahin döneminde Alanya Avokadosunun coğrafi işaret tescilini aldık. Daha sonra yine Mehmet Başkanımızın döneminde Alanya Muzumuzun coğrafi işaret tescilini aldık. Bu süreçte yine Alanya Malta Eriğinin coğrafi işaret tescili alındı ve bunun gibi bir çok ürünümüzün tescilleri alındı. Bildiğim kadarıyla Alanya Keçiboynuzu ile alakalı çalışmalar devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde bize Keçiboynuzunun başvurusunun ret edildiği haberi geldi. Bizde bu konuyu meclise taşıdık. Mecliste bizlere ret olduğu ile alakalı değil eksik evraktan dolayı bir yazı geldiği söylendi. Bunun takibini biz yapıyoruz ama konun hangi boyutta olduğunu ve neden eksik evrak denildiğini tam olarak bizde anlamadık’’ diye konuştu.
Duran Yılmaz : ‘’Coğrafin İşaretin Başka şehire gitmesi durumunda bunun Son Derece Olumsuz Etkileri Olacaktır’’
Keçiboynuzu üzerine uzun zamandır çalışmalar yapan ve geçtiğimiz aylarda Alanya keçiboynuzu üreticileri birliğini kuran birlik başkanı Duran Yılmaz ise yaptığı açıklamada, Alanya keçiboynuzunun coğrafi işaretinin önemine değindi. Yılmaz yaptığı açıklamada şunları kaydetti: ‘’Coğrafi işaret ürünlerin aidiyet duygusunu oluşturmaktadır ve marka değerini arttırmaktadır. Alınacak olan coğrafi tescil, Alanya’mızda üretilen Keçiboynuzuna değer katacaktır. Yaklaşık üç yıldır coğrafi işaret marka tescil süreci devam etmektedir. Bu süreçte geldiğimiz noktada, Alanya Ticaret Ve Sanayi Odası tarafından yapılan başvurunun evrak eksikliğinden dolayı reddedildiği duyumu aldık. Aynı zamanda Mersin tarafından da başvuru yapıldığını duyduk, Keçiboynuzu coğrafin işaretin Alanya’dan Mersin’e gitmesi üretimimiz açısından son derece olumsuz etkileri olacaktır’’ dedi.