Türkiye'nin büyük bir infialle takip ettiği bebeklerin yoğun bakım ünitelerinde hayatını kaybettiği skandalda, "yenidoğan çetesi"ne yönelik yürütülen soruşturma tamamlandı. Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen kapsamlı soruşturmanın sonucunda, 494 sayfalık iddianame hazırlandı. İddianamede hastaneler, doktorlar, telefon kayıtları ve organize bir suç örgütüne dair korkunç ayrıntılar yer alıyor. Şüphelilerin, bebeklerin sağlığını hiçe sayarak onları gereksiz yere yoğun bakım ünitelerinde tuttukları, enfeksiyon kapmalarına yol açtıkları ve bu süreçte SGK'den yüksek ödemeler aldıkları ortaya kondu.

Ekran Görüntüsü 2024 10 18 112445

Kâr İçin Bebekleri Yoğun Bakımda Tutarak Öldürdüler

Soruşturmanın detaylarına göre, hastaların sağlık durumlarını olduğundan daha ağır gösteren örgüt üyeleri, bebekleri yoğun bakımda gereksiz yere uzun süre tutarak SGK'dan yüksek ücretler tahsil etti. İddianamede, şüphelilerin bebekleri tedavi etmek yerine maddi çıkar elde etmeyi amaçladıkları, usulsüz yöntemlerle bebekleri enfeksiyona açık yoğun bakım ünitelerinde tutarak bazı bebeklerin ölümüne neden oldukları belirtildi.

Ekran Görüntüsü 2024 10 18 112426

Kocaeli’den Hatay’a 12 derslikli okul Kocaeli’den Hatay’a 12 derslikli okul

İddianamede yer alan bilgilere göre, hastane sahipleri ve başhekimler örgüt hiyerarşisine doğrudan dahil olmasalar da örgüte yardım ederek maddi çıkar sağladılar. Bu şekilde yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde kazancın 3-4 kat artırıldığı ve şüphelilerin bu kârdan pay aldıkları kaydedildi. Bebeklerin uygun sağlık hizmeti almasını sağlayacak hastanelere sevk edilmediği, bunun yerine örgüt adına kârlı görülen hastanelerde tutulduğu ifade edildi.

Ekran Görüntüsü 2024 10 18 112510

Yenidoğan çetesinin suçlarını işlediği hastaneler şu şekilde:

  1. Akabe Sağlık Tesisleri
  2. Doğamed Sağlık Hizmetleri
  3. Ekip Sağlık Hizmetleri
  4. Güney Hastanesi Sağlık Hizmetleri
  5. Medilife Sağlık Hizmetleri
  6. Özel Avcılar Hospital Hastanesi
  7. Özel Avrupa Şafak Hastanesi
  8. Özel Bağcılar Medlife Hastanesi
  9. Özel Doğa Hospital
  10. Özel İstanbul Şafak Hastanesi
  11. Özel İstanbul Şafak Sağlık Hizmetleri
  12. Refik Arslan Sağlik Hizmetleri
  13. Reyap Sağlık Hizmetleri Anonim Şirketi
  14. Silivri Kolan Hastanesi
  15. Yonca Sağlık Hizmetleri
  16. Medisense Sağlık Hizmetleri Şirketi
  17. GMZ Sağlık Hizmetleri
  18. Özel Reyap İstanbul Hastanesi
  19. Özel TRG Hospitalist Hastanesi

İddialara göre, bu hastanelerde görevli sağlık personeli, bebeklerin durumlarını ağır gösterip uzun süre hastanelerde kalmalarını sağlayarak daha fazla ödeme aldılar. Yoğun bakım ünitelerinde bebeklerin enfeksiyon kapmasına yol açan kötü koşullar ve usulsüz müdahaleler sonucu ölümlere neden oldular.

Ekran Görüntüsü 2024 10 18 112742

 

Doktor Olmayan Hemşireler Müdahale Etti, Bebekler Öldü

İddianamede, şüphelilerin tıbbi yöntemlerden uzak, tekdüze uygulamalar yaptığı ve hemşirelerin doktor gibi müdahalelerde bulunduğu ifade edildi. Özellikle bazı bebeklerin kan değerleri veya enfeksiyon durumları hakkında tetkik yapılmadan, sadece gözleme dayalı teşhislerle tedavi edildiği ve bu usulsüz uygulamaların bebek ölümlerine neden olduğu belirtildi.

Yenidoğan Çetesi Nasıl Fark Edildi?

Soruşturmanın başlangıcı, Ocak 2023'te Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne (CİMER) yapılan bir ihbarla oldu. Yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde usulsüzlük yapıldığı şikayeti üzerine başlatılan soruşturmada, bebeklerin uzun süre gereksiz yere hastanelerde tutulduğu, sağlık hizmetlerinin eksik verildiği ve ölüm oranlarının arttığı tespit edildi. Skandalın büyüklüğü, soruşturmanın derinleştirilmesiyle birlikte ortaya çıktı. Yenidoğan çetesinin hastanelerde kurduğu organize yapı, tespit edilen dijital kayıtlar, telefon konuşmaları ve mali raporlar ışığında deşifre edildi. 47 kişiden oluşan suç örgütünün başındaki isimler ve bu örgütle bağlantılı hastaneler, soruşturmanın merkezinde yer aldı.

Editör: Selçuk Soydan