ABD Havacılık ve Uzay Dairesi NASA önderliğinde geliştirilen James Webb Uzay Teleskobu ile çekilen fotoğrafların sayısı artıyor. NASA’nın  bu sefer görüntülerini paylaştığı gezegen Jüpiter oldu.

James Webb Uzay Teleskobu, Jüpiter’in daha önce hiç olmadığı şekilde, auroraları gösteren görüntülerini çekti. NASA tarafından sağlanan görüntü, 27 Temmuz 2022’de James Webb Uzay Teleskobu tarafından elde edilen yaklaşık 1 milyon 609 km uzaklıktaki gözlemevinde çekildi.

Jüpiter’in auroraları, gezegenin kuzey ve güney kutuplarının ötesine uzanıyor. Gökyüzünde dönen ışık desenleri olan auroralar güneşten gelen yüklü parçacıkların bir gezegenin atmosferi ile manyetik alanının etkileşime girdiğinde oluşuyorlar.

En Güçlü Teleskop

Kanada (CSA), Avrupa Birliği (ESA) ve ABD (NASA) uzay ajanslarının ortak yürüttüğü programın bir parçası Webb Uzay Teleskopu, dünyanın şimdiye kadar yapılmış en büyük, en güçlü ve en karmaşık uzay bilimi teleskopu olduğu açıklanmıştı. Uzayın derinliklerinden ilk yüksek çözünürlüklü görselleri 12 Temmuz’da yayınlanan Webb Teleskopu, bu sefer Jüpiter’i görüntüledi.

“Jüpiter’in İç Yaşamına Dair Daha Fazla İpucu Verecektir”

NASA yaptığı açıklamada “Dev fırtınalar, güçlü rüzgarlar, auroralar ve aşırı sıcaklık ve basınç koşullarıyla Jüpiter’de çok şey oluyor. Şimdi, NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu gezegenin yeni görüntülerini yakaladı. Webb’in Jüpiter gözlemleri, bilim adamlarına Jüpiter’in iç yaşamına dair daha fazla ipucu verecektir” denildi.

“Bu Kadar İyi Olmasını Beklemiyorduk”

Berkeley’deki California Üniversitesi’nden emekli profesör gezegen astronomu Imke de Pater, “Dürüst olmak gerekirse, gerçekten bu kadar iyi olmasını beklemiyorduk” ifadelerini kullandı.

Ünlü Hubble’ın halefi olarak görülen Webb Teleskopu’nun en az önümüzdeki 20 yıl boyunca keşif için baskın bir güç olması bekleniyor.