Ekonomi

İkinci El Araç Satışlarında Yeni Dönem! Güvenli Ödeme Devreye Giriyor

Ticaret Bakanlığı, ikinci el araç satışlarındaki dolandırıcılık vakalarına karşı yeni bir önlem alıyor. 27 Eylül'den itibaren zorunlu hale gelecek Güvenli Ödeme Sistemi, dolandırıcılığı önlemeyi ve alıcı-satıcı güvenliğini artırmayı hedefliyor.

Ticaret Bakanlığı, son zamanlarda giderek artan ikinci el araç satışlarında dolandırıcılığı önlemek amacıyla harekete geçti. Bakanlık tarafından hayata geçirilen Güvenli Ödeme Sistemi'nin 27 Eylül tarihinden itibaren zorunlu hale geleceğini duyurdu.

İnternet üzerinden ya da cep telefonlarına yüklenen uygulamadan yapılan ikinci el araç satımında dolandırıcılık şikayetleri artıyor. Dolandırıcılar 'sazan sarmalı' ve 'change' olarak bilinen yöntemlerin dışında 'IBAN dolandırıcılığı' olarak tabir edilen yeni bir yolla daha, ikinci el aracını satmak isteyen kişileri mağdur etmeye başlamıştı.



Güvenli Ödeme Sistemi Nasıl İşleyecek?

Yeni sistemle, satıcı güvenli ödeme sürecini başlatacak ve alıcı, referans numarasıyla parayı aracı kuruluşa yatıracak. Satış onaylandıktan sonra, para güvenli hesapta bekletildikten sonra anında satıcının hesabına geçecek. Ticaret Bakanlığı'nın ve Türkiye Noterler Birliği'nin iş birliğiyle hayata geçirilen sistem, ikinci el araç alım satım işlemlerinde güvenliği sağlayarak dolandırıcılık vakalarını minimize edecek.