HİZBULLAH KİMDİR? 2

1996 yılıydı. Hasan Nasrallah'ın oğlu İsrail tarafından öldürüldü. 2000'lere doğru artık meşru bir şekilde partisi ve silahlı kuvvetleri Lübnan'ın çok üzerinde, ticareti ve hastaneleriyle Hizbullah bölgenin kabul edilen gücüydü. İsrail artık tamamen çekilebilirdi.

2000 de seçim yapıldı, müstakbel partisi Refik Hariri öncülüğünde seçimi kazandı. 2005 te Refik Hariri Suriye'den gelen bir suikast timi tarafından imha edildi. Bu süreçte Hizbullah güç depoladı. Suriye askerleri ülkenin doğusundaydı, onların ülkede kalmasını Hizbullah istiyordu. Fakat 2006 da otorite boşluğu oluşunca Suriye askerlerinin ülkeden çıkmasını istedi. O boşluğu da tabiki kendisi doldurdu.

Hemen bir tatbikat yapıldı. 2006 da tartışmalı bölge Serah Çiftliklerine saldırdı. 8 İsrail askeri öldürüldü. Savaş tiyatrosu başladı. 34 gün sürdü Temmuzda. Hizbullah Lübnan ordusundan daha fazla çalıştı, ülkede prestiji iyice arttı. 

2008'de Havalimanı müdürünün Hizbullah ile iletişimde olduğu ortaya çıkınca İktidar partisi müdürü görevden aldı, ayrıca Hizbullah'a da operasyon başlattı. Devlet içindeki örgütün gücünü test etmişti, sonuç ağır oldu... Hizbullah Beyrut'un yarısını ele geçirdi, yüze yakın insan öldü. Ülke iç savaşa doğru gitti. Hükumet geri adım attı ve Hizbullah'a mecliste veto hakkı verildi. 

Dışarıda İran'dan her türlü desteği alan, bölgenin kalp atış hızını İsrail'e göre ayarlayan ve göbekten bağlı olan, Lübnan'da ülkeden daha güçlü partisi ve askeri kanadı olan bir yapıya dönüştü Hizbullah...    

Onlarca Hasahane, Okul, klinik, ticari faaliyetler, gayrimeşru paralar, petrol, sanayi, silah vb birsürü kurumu yönetiyordu.


 2010 da Suriye'ye onbinlerce savaşçısını Esed rejimini desteklemek için gönderdi. Artık bölgesel güçtü. Binlerce Sünni Müslüman kanı döktüler kol kola...


7 Ekim Aksa Tufanı açıklandı. Hizbullah Haması destekleyeceğini bildirdi. Aşama aşama İsrail Gazze'ye girince Hizbullah cılız tepkiler veriyordu. Gazze yerle bir oldu. İsrail istediği hiçbirşeyi alamadı aslında. Ne esir kurtarabildi ne Kassamı bitirebildi. Geriye itibarı da kalmadı. Bunu kurtarabilmesi ve bölgede algıyı doğru yönetmesi lazımdı. Sadık kardeş İran ve parantezindeki Hizbullah imdada yetişti. *Komuta kademesinde değişiklik ortadoğuda kan ile yapılır.* Çünkü Monarşik ve kraliyetçi bir duruşa sahip halk yer değişikliğini anca böyle kabul edebilirdi. Nasrallah'ın görev süresi doldu. İran, Kasım Süleymanî, Müslim, İsmail Haniye, Cumhurbaşkanı Reisî ve Son olarak Nasrallah. Yerine gelenler elbette eskilerden daha fazla hizmet edecekler sahiplerine...