Eğitim

Hamdullah Emin Paşa Vakfı Mütevelli Heyeti Basın Toplantısı Düzenleyerek Tüm İddialara Açıklık Getirdi

Hamdullah Emin Paşa Vakfı Mütevelli Heyeti

 

Hamdullah Emin Paşa Vakfı Mütevelli Heyeti olarak Alanya Kaymakamı Fatih Ürkmezer, Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik, İlçe Milli Eğitim Müdürü Yusuf Yılmaz, Mahmutseydi Muhtarı Resul Bülbül ve Avukat Mustafa Köroğlu, Cumhuriyet Eğitim Vakfı Özel Hamdullah Emin Paşa Koleji ve Alanya Üniversitesi’ndeki son gelişmeler hakkında basın toplantısı düzenledi.

Alanya Belediyesi Mutfak Kültürü Evi’nde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Alanya Kaymakamı Fatih Ürkmezer, “İki haftadır gündemde olan Hamdullah Emin Paşa Vakfı ve Cumhuriyet Eğitim Vakfı’ndan yapılan açıklamayla ilgili bir bilgilendirme yapmak istedik. Alanya Kaymakamıyım ama en önemli görevlerimden birisi de Hamdullah Emin Paşa Vakfı’nın başkanlığını yürütüyorum. Bizim vakfımızın 89 taşınmazı mevcut ve bunların 61 tanesi kiralık. Biz bu kiralamaları ihalelerle düzenleyerek yapıyoruz. Mal Müdürlüğü ve Milli Emlak’tan değer alıp herkese açık şekilde yapıyoruz. Mustafa Bey’de bizim vakfımızın avukatı. Bütün hukuki işleri de onunla yürütüyoruz” dedi.

Kaymakam Ürkmezer: Öhep Koleji İle Hamdullah Emin Paşa Vakfının Hiçbir Bağı Yok

Kaymakam Ürkmezer açıklamasına şöyle devam etti, “Öncelikle Özel Hamdullah Emin Paşa Koleji’nin bizim vakfımızla hiçbir bağı yoktur. O kolej tamamen bizden bağımsız Cumhuriyet Eğitim Vakfı tarafından kurulmuş ve oluşturulmuş hiçbir bağımızın olmadığı bir okuldur. Alanya’daki diğer özel okullar neyse orası da bizim için aynı. Bu üniversiteyi kurmak için hukuki ve idari olarak bazı şartlar var bunlar kolay değil. Üniversite kurmak için bazı mal varlıklarının olması gerekiyor. Bu konudaki yetkili olan Yüksek Eğitim Kurumu (YÖK) kısaca der ki; Üniversiteler kendilerini idame ettirecek kaynaklarını sağlamak zorunda. Onun için de kurucu vakfımız bazı mal varlıklarını üniversiteye veriyor. Zaten üniversite de vakfın olduğu için gelirini tahsis ediyor ve bir kısım harcamalarını da ödemeyi taahhüt ediyor.  O zaman hali hazırda bulunan Cumhuriyet Eğitim Vakfı ile bir sözleşme imzalanıyor. Orada deniyor ki; burası üniversiteye verildi, üniversite ile de siz kira sözleşmesi yapacaksınız. Bu sözleşmenin sonunda 11 yıl sonra buradan çıkacaksınız ve burası üniversite kampüsü olacak. Yani bu olay o zamandan belli ve bugünün bir olayı değil. Bu şekilde bir protokol ve kira sözleşmesi yapıyor. Kira da peşin alınarak üniversitenin inşasında kullanılıyor. Cumhuriyet Eğitim Vakfı da o zaman tamam diyor ‘10 yıl içerisinde kendimize bir yere bulacağız ve çıkacağız.’ YÖK’ün tüm denetlemelerinde de bu konu belirtilmiş durumda. 2016 yılında üniversite mütevelli heyeti kira süresi uzatılmayacaktır diye bir yazı yazıyor ve Cumhuriyet Eğitim Vakfı’na gönderiyor. Yani bir sözleşme var ve sözleşme bitince oradan çıkmayı taahhüt eden bir kurum var.”

Başkan Özçelik: Yök’e Yapılan Üniversite Kurulum Taahhütnamesi’nde Kampüs Olacağı Belirtildi

Alanya Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik ise, “1 Eylül 2022’de bitecek sözleşmenin biteceği 2016 yılında kendilerine bildirildi. 2016 yılından bugüne kadar tam 4 kez resmi yollardan da bildirildi. Bu sözleşmenin uzatılamayacağı bakın uzatılmayacağı değil uzatılamayacağı söylendi. Çünkü bu üniversitenin belli bir öğrenci sayısına ulaşması gerekiyor, bunun önündeki engel öğrenci sınıflar ve öğrenci başına istenen metrekareye ulaşılması. 11 sene önce taahhüt edilen işlemi yerine getiremiyoruz, getiremeyince YÖK bize yeni bölüm vermiyor, bölüm vermeyince sayımızı yukarıya çıkaramıyoruz. Kendilerine ben üniversite mütevelli heyeti üyesi olarak yer aldığı toplantılarda bunu defalarca da söyledik ama talihsiz bir açıklama yapıldı. Bu açıklamanın iki gün öncesinde de bir toplantı yaptık ama sonra böyle bir şeyle karşılaştık. YÖK’e yapılan üniversite kurulum taahhüdünde burasının kampüs yapılacağı vardı. Bize noter huzurunda burayı boşaltmak için taahhütname de verdiler. Biz üniversite mütevellisi olarak yapmak zorunda olduğumuz tahliye davasını açtık. Hiçbir dava sonucu yok diyorlar evet dava bitmemişti ama dava aslında Aralık ayında verdikleri taahhütname ile bitti. Bir davayı kabul edere ve noter huzurunda tahliye taahhütnamesi verirseniz o dava bitmiş demektir. Dava konusu yok demeleri doğru değildir.” diye konuştu.