Yeni Düzenlemeyle Yaş Şartı Değişiyor

Reform paketi, sosyal güvenlik sisteminin mali sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla oluşturuldu. Sigorta başlangıcı yapılanlar, yeni düzenleme ile belirlenen yaş sınırına kadar çalışmak zorunda kalacak. Bu yeni sistemle birlikte kadınlarda emeklilik yaşı 60, erkeklerde ise 65 olacak. Ancak bu yaş zorunluluğu, yasa yürürlüğe girdikten sonra sigorta başlangıcı yapılan kişileri kapsayacak.

Prim Gün Sayısına Dayalı Maaş Sistemi

Yeni emeklilik sisteminde, prim gün sayısına göre maaş hesaplanacak. Böylece kök emekli aylığı ve taban emekli maaşı gibi kavramlar ortadan kalkacak. Prim gün sayısına dayalı bu maaş hesaplaması, çalışanların emeklilik döneminde daha adil bir maaş almasını hedefliyor.

Bakan Goktas Turkiye Deki Yaslilarin Yuzde 64 16970125 1045 M-3

Kıdem Tazminatı ve Tamamlayıcı Emeklilik

Kredi Kartı ve Kredi Borçlarında Yeni Dönem: 1 Kasım'da Başlıyor Kredi Kartı ve Kredi Borçlarında Yeni Dönem: 1 Kasım'da Başlıyor

Mevcut çalışanlar içinse tamamlayıcı emeklilik sistemi genişletilecek. Otomatik Katılım Sistemi (OKS) yeniden düzenlenerek, işveren katkılı ikinci bir emeklilik sistemine dönüştürülecek. Bu sistemle çalışanlar hem kıdem tazminatını hem de emekli maaşını alacak. Ayrıca tamamlayıcı emeklilik sistemi sayesinde birikim yapma ya da emekli maaşı alma hakkı kazanacaklar.

Çalışan Emeklilere Kesinti

Çalışan emeklilerden sigorta primi kesilmesi de gündemde. Hali hazırda çalışan 2 milyondan fazla emeklinin maaşından yüzde 12,5 oranında kesinti yapılması planlanıyor. Bu emeklilerin büyük çoğunluğunu erkek çalışanlar oluşturuyor.

Bakan Goktas Turkiye Deki Yaslilarin Yuzde 64 16970125 1492 M-2

Sosyal Yardımlar Genişleyecek

Geçinmekte zorlanan emeklilere yönelik sosyal yardımlar artırılacak. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından düşük gelirli emeklilere kira yardımı, yol ve gıda desteği gibi yardımlar sağlanacak. Hane bazlı maaş destekleri ile emeklilerin yaşam standartları iyileştirilecek. Reform paketi, kademeli bir geçiş süreciyle 2025 bütçesi sonrasında uygulanmaya başlayacak.

Editör: Selçuk Soydan