Yeni Düzenlemeyle Yaş Şartı Değişiyor
Reform paketi, sosyal güvenlik sisteminin mali sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla oluşturuldu. Sigorta başlangıcı yapılanlar, yeni düzenleme ile belirlenen yaş sınırına kadar çalışmak zorunda kalacak. Bu yeni sistemle birlikte kadınlarda emeklilik yaşı 60, erkeklerde ise 65 olacak. Ancak bu yaş zorunluluğu, yasa yürürlüğe girdikten sonra sigorta başlangıcı yapılan kişileri kapsayacak.
Prim Gün Sayısına Dayalı Maaş Sistemi
Yeni emeklilik sisteminde, prim gün sayısına göre maaş hesaplanacak. Böylece kök emekli aylığı ve taban emekli maaşı gibi kavramlar ortadan kalkacak. Prim gün sayısına dayalı bu maaş hesaplaması, çalışanların emeklilik döneminde daha adil bir maaş almasını hedefliyor.
Kıdem Tazminatı ve Tamamlayıcı Emeklilik
Mevcut çalışanlar içinse tamamlayıcı emeklilik sistemi genişletilecek. Otomatik Katılım Sistemi (OKS) yeniden düzenlenerek, işveren katkılı ikinci bir emeklilik sistemine dönüştürülecek. Bu sistemle çalışanlar hem kıdem tazminatını hem de emekli maaşını alacak. Ayrıca tamamlayıcı emeklilik sistemi sayesinde birikim yapma ya da emekli maaşı alma hakkı kazanacaklar.
Çalışan Emeklilere Kesinti
Çalışan emeklilerden sigorta primi kesilmesi de gündemde. Hali hazırda çalışan 2 milyondan fazla emeklinin maaşından yüzde 12,5 oranında kesinti yapılması planlanıyor. Bu emeklilerin büyük çoğunluğunu erkek çalışanlar oluşturuyor.
Sosyal Yardımlar Genişleyecek
Geçinmekte zorlanan emeklilere yönelik sosyal yardımlar artırılacak. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından düşük gelirli emeklilere kira yardımı, yol ve gıda desteği gibi yardımlar sağlanacak. Hane bazlı maaş destekleri ile emeklilerin yaşam standartları iyileştirilecek. Reform paketi, kademeli bir geçiş süreciyle 2025 bütçesi sonrasında uygulanmaya başlayacak.