SANTORİNİ'DEN GÖÇ BAŞLADI
Santorini Adası'nda yaşayanlar, art arda gelen depremler nedeniyle adayı terk etmeye başladı. Uzmanlar, bölgedeki volkanik aktivitenin artabileceği yönünde uyarılarda bulunurken, adada 2012 yılında benzer bir sismik hareketliliğin yaşandığı, ancak volkanik patlama olmadığı hatırlatıldı. Santorini'de en son MÖ 1600 yılında meydana gelen volkanik patlama, adanın büyük bir kısmının sular altında kalmasına neden olmuştu.
TÜRKİYE'DE HİSSEDİLEN DEPREMLER
Ege Denizi'nde meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki deprem, Türkiye'nin İzmir, Aydın ve Muğla'nın kıyı ilçelerinde de hissedildi. Kısa süreli paniğe neden olan sarsıntının ardından yetkililer, şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığını açıkladı. Ancak bölgedeki deprem hareketliliği, Türkiye'de de yakından takip ediliyor.
AFAD VE UZMANLAR NE DİYOR?
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), bölgedeki deprem fırtınasını sürekli gözlemlediklerini ve herhangi bir olumsuz duruma karşı hazırlıklı olduklarını belirtti. AFAD Deprem Dairesi Başkanı Prof. Dr. Aykut Akgün, depremlerin olağan bir süreç olduğunu ancak normal aktivite dışında bir hareketlilikle karşı karşıya olunduğunu ifade etti. Akgün, "Burada volkanik aktivitenin taze olduğunu biliyoruz. Volkanik aktivitenin gelişmeye başlamasının bu depremlere neden olduğuna dair bir veri yok elimizde. Olursa da şaşırmayız çünkü alan, aktif volkanizmayı geliştirebilecek bir alan." dedi.
TSUNAMİ RİSKİ VAR MI?
Akgün, bölgedeki tsunami riskine ilişkin, "Tsunami gelişebilmesi için 6'nın üzerinde bir deprem olması beklenir. 4,5 ve 5 büyüklüğünde depremlerde de dalga yükselir, kıyıya vurur ama çok hasar yaratacak boyutta değildir. Hasar olması için büyüklüğünün 7'ye yakın olması lazım." şeklinde değerlendirmede bulundu.
TÜRKİYE İÇİN RİSK NE KADAR BÜYÜK?
AFAD Deprem Dairesi Başkanı Akgün, Ege Denizi'nde şu an itibarıyla daha büyük depremleri öngörmediklerini belirterek, "Bölge, her zaman 7 civarında deprem üretebilecek potansiyele sahip. Kıyılarımızda oluşabilecek etki, depremlerin büyüklükleriyle orantılı. Buradaki 4 ila 4,8 arasında olan depremler, ülkemize 170 kilometre uzaklıkta meydana geliyor. Bunlar bizim nispeten 'küçük' ve 'orta' arasında sayabileceğimiz depremler. Ülkemiz için çok olumsuz bir etkisinden söz edemeyiz. Fakat 6 ve üzeri bir depremi kıyılarımızda hissetmemiz mümkün." dedi.