Ekonomi

Drone’den, Kol Saatine, Noterden, Oyuncaklara Kadar Her Şeye Ek Vergi Geldi

AK Parti'nin Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunduğu yasa teklifiyle, Vergi Usul Kanunu'nda önemli değişiklikler yapılması planlanıyor. Öne çıkan düzenlemeler arasında, limiti 100 bin TL ve üzeri olan kredi kartlarına yıllık 750 TL savunma sanayiine katkı payı getirilmesi yer alıyor. Ayrıca, gayrimenkul alım satım işlemlerinde alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı 750 TL, tapudaki diğer işlemlerden ise 375 TL katkı payı alınacak.

Savunma Sanayii Destekleme Fonu Artırılıyor

Savunma sanayiine yönelik desteklerin artırılması amacıyla hazırlanan yasa teklifi, fonun kaynaklarını güçlendirmeyi hedefliyor. 12 maddelik teklifte, kredi kartı hamilleri, gayrimenkul işlemleri ve noterlik hizmetleri gibi alanlardan alınacak katkı payları fonun gelirlerini artıracak.

Drone ve Saatlere Ek Vergi

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Kanunu'nda yapılan değişiklikle, insansız hava taşıtları (dronlar), matrahı 5 bin TL ve üzerindeki kol ve cep saatleri ile eğlence amaçlı motorlu uçan oyuncaklara yüzde 20 ÖTV uygulanacak.

Küçük Motosikletler de MTV Kapsamına Alınıyor

Yapılan düzenlemeye göre, motor silindir hacmi 100 santimetreküpün altında olan motosikletler ve motor gücü 6 kilovat altındaki motosikletler Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) kapsamına girecek. Bu hüküm, düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle birlikte yeni kayıt ve tescil edilecek araçlar için geçerli olacak.

Yatırım Fonlarına Özel Düzenleme

Vergi Usul Kanunu'nda yapılan bir diğer değişiklikle, yatırım fonlarındaki muhasebe işlemleri enflasyon düzeltmesine tabi tutularak özel fon hesaplarında izlenecek. Bu tutarlar, belirli şartlarda vergiden muaf olacak ve kazanç tespiti sırasında dikkate alınmayacak.
 

Noter İşlemlerinde Katılma Payı

Noterlerde yapılan taşınmaz satış işlemlerinden ve araç tescillerinden alınacak katkı payları da Savunma Sanayii Destekleme Fonu’na aktarılacak. Yeni düzenlemeye göre, noterler taşınmaz satışlarında 3 bin TL, araç satışlarında ise 1.500 TL katkı payı tahsil edecek.

Düzenlemelerin Yürürlük Tarihi

Teklifte yer alan katkı payları ve vergilendirme düzenlemeleri 1 Ocak 2025 tarihinde yürürlüğe girecek.