Gündem

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Naci Görür ‘den Antalya İçin Korkutan Uyarı!

Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye’nin deprem haritasına dikkat çekerek uyarılarını sürdürüyor. Deprem bilimci, bu kez Antalya’dan yaptığı açıklamalarla bölgeyi uyardı. 3 fay zonunu işaret eden Görür, “Kim yok diyorsa bu işi bilmiyordur. Bunların zamanı gelirse tehlikelidir” dedi. ‘’Antalya’nın Zemin Yapısı Deprem Riskini Arttırıyor’’ İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Yer Bilimci Prof. Dr. […]

Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye’nin deprem haritasına dikkat çekerek uyarılarını sürdürüyor. Deprem bilimci, bu kez Antalya’dan yaptığı açıklamalarla bölgeyi uyardı. 3 fay zonunu işaret eden Görür, “Kim yok diyorsa bu işi bilmiyordur. Bunların zamanı gelirse tehlikelidir” dedi.

‘’Antalya’nın Zemin Yapısı Deprem Riskini Arttırıyor’’

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Antalya’da yaşayanları olası bir depreme karşı uyararak dikkat çekici açıklamalarda bulundu.  Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği’nin Olağan Kurulu Toplantısı’nda konuşan Görür, deprem riskine karşı etkili önlemlerin alınmasında siyasi iradenin belirleyici olduğunu ifade etti. Antalya’nın zemin yapısının da deprem riskini artırdığını belirten Görür, özellikle kentin doğu kısmının alüvyon zemin nedeniyle daha fazla hasar alabileceğine dikkat çekti.


‘’ Kıbrıs Ve Beyşehir Fayları Antalya’yı Etkileyebilir’’

Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) 2024 yılı sekizinci olağan toplantısı gerçekleştirildi. İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür’ün konuşmacı olarak katıldığı toplantıda Antalya için deprem riskleri ve alınması gereken önlemler konuşuldu. Antalya çevresinde bulunan ve deprem riski taşıyan fay hatlarına dikkat çeken Görür, Fethiye-Burdur, Helenik-Kıbrıs ve Beyşehir faylarının Antalya’yı etkileyebileceğini vurguladı.

“Olabilecek Bir Deprem 100 Kilometre Çapındaki Bir Alana Afet Boyutunda Zarar Verebilir.”

Antalya’nın istenilmesi takdirde depreme dirençli hale getirebileceğine dikkat çeken Görür, “Antalya ebediyen var olacaksa ve Antalyalılar burada yaşayacaksa buradaki faylar ister fazla ister seyrek olsun Antalya depreme dirençli yapılmak zorundadır. Antalya’yı depremde etkileyecek üç tane deprem zonu var. Kim yok diyorsa bu işi bilmiyordur. Bunların zamanı gelirse tehlikelidir. Birincisi Fethiye-Burdur fay zonu burada olabilecek bir deprem 100 kilometre çapındaki bir alana afet boyutunda zarar verebilir. İkincisi Beyşehir, üçüncüsü de Antalya’nın güneyinde yer alan Helen-Kıbrıs fay zonudur. Bu bahsettiğim üç zonda şu anda stres birikiyor. Ayrıca, ülkenin kimi yerlerinde olan faylar diğer yerlerdeki faylara stres biriktirebilir. Oranın vaktinden önce harekete geçip deprem üretmesine sebep olabilir. 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen depremlerin Helen-Kıbrıs zonunda stres artımına neden olma ihtimali büyüktür. Biz 6 Şubat depremleri olduğu zaman Kıbrıs’a dikkat diye uyarı verdik. Halen o uyarı geçerlidir. Bu stres bir raddeye kadar birikir ve fay orada kırılarak deprem üretir. Fayda yeterince stres biriktiği zaman doğa matematik gibi çalışır, pat diye deprem vurur” dedi.

“Belediye Deprem Konusunda Antalyalıyı Bilinçlendirmeli”

Prof. Dr. Naci Görür, belediyelerin Antalya’yı depreme karşı güçlendirmesi gerekiyorsa, halkın deprem kültürü ve farkındalığını artırmak için çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladı. “Altyapı, yollar, köprüler, kanalizasyon sistemleri, içme suyu şebekeleri gibi tüm bu unsurların, deprem gelmeden önce incelenmesi ve dayanıklı hale getirilmesi gerekiyor” diyen Görür, “Deprem, çevreye en büyük zararı veren felakettir. Bu nedenle, çevreyi koruyacak yatırımların yapılması önemlidir” ifadelerini kullandı.  Depreme karşı dirençli bir kent oluşturmanın kurallarını açıklayan Görür, yerel yönetimlerin deprem konusunda bilinçlendirilmesinin önemini vurguladı. Siyasi iradenin eksikliğine dikkat çeken Görür, deprem riskine karşı etkili önlemlerin alınmasında siyasi iradenin belirleyici olduğunu ifade etti.