Orta Vadeli Program: Esnek Çalışma Modelleriyle İş-Yaşam Dengesi Sağlanacak

Resmi Gazete’de yayımlanan Yeni Orta Vadeli Program (OVP), dünyasında önemli değişiklikler getirecek. Özellikle pandemi döneminde yaygınlaşan esnek ve uzaktan çalışma modelleri, yasal düzenlemelerle kalıcı hale gelecek. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve ilgili bakanların açıkladığı program, iş ve özel hayat dengesini kurmaya yönelik adımlar içeriyor. Yeni düzenlemelerle çalışanların verimliliği artırılırken, iş ile yaşam arasındaki denge sağlanacak. Her yaş grubundan bireylerin çalışma hayatında kalabilmesi için uygun alanlar oluşturulacak.

Ekran Görüntüsü 2024 09 06 151851

Sektörlerde Dönüşüm ve Yeni Meslekler

Resmi Gazetede yayımlanan  Yeni Orta Vadeli Program göre, teknolojik değişimlerle bazı sektörler ortadan kalkarken, yeni meslekler ve çalışma biçimleri öne çıkacak. Bu doğrultuda mesleki eğitim programları da güncellenerek, geleceğin ihtiyaçlarına yönelik çalışma modelleri geliştirilecek.

Ekran Görüntüsü 2024 09 06 151842

Yeni Çalışma Modelleri Neler Getiriyor?

  • Uzaktan, kısmi ve geçici çalışma, platform çalışması gibi yeni nesil modeller uygulanacak.
  • İşgücü piyasalarında fırsat eşitliği ve iş-özel yaşam dengesi gözetilecek.
  • Yeşil ve dijital dönüşümün iş dünyasına etkileri analiz edilerek, adil geçiş süreçleri desteklenecek.

     

Yasal Düzenlemeler 2025’te Geliyor

Eyüp Sabri Tuncer ürünleri hamileler ve bebekler için tehlikeli bulundu Eyüp Sabri Tuncer ürünleri hamileler ve bebekler için tehlikeli bulundu

Program, bireylerin her yaşta işgücü piyasasında kalmalarını sağlamak için aktif yaşlanma stratejilerine de yer veriyor. Hayat boyu öğrenme teşvik edilerek, çalışanların becerileri güncel ihtiyaçlara uyarlanacak. Uzaktan ve esnek çalışma modelleriyle ilgili yasal değişikliklerin 2025’in ilk çeyreğinde Meclis’e sunulması planlanıyor. İş Kanunu’nda yapılacak bu değişiklikler, sosyal tarafların katılımıyla hayata geçirilecek.

Ekran Görüntüsü 2024 09 06 151859
 

Editör: Selçuk Soydan