Ekonomi

Çalışan Emeklilere Bir Kötü Haber Daha: GSS Kesintisi Geliyor!

2025-2027 Orta Vadeli Program kapsamında, emekli olduğu halde çalışmaya devam edenlerden Genel Sağlık Sigortası (GSS) primi kesilmesi gündemde. Yapılan düzenlemeler, sosyal güvenlik sisteminin mali sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla hazırlanıyor ve emeklileri yakından ilgilendiriyor.

Çalışan Emeklilere GSS Primi Kesintisi

Ekonomi kurmaylarının masasında, emeklilik maaşı alırken çalışanlardan GSS primi alınması konusu bulunuyor. Hâlihazırda çalışanlardan yüzde 12.5 oranında GSS kesintisi yapılırken, emekli olup çalışanlar yalnızca sosyal güvenlik destek primi ödüyor. Ancak yeni düzenlemeyle 55-60 yaş aralığındaki emeklilerden de GSS kesintisi yapılması planlanıyor.

Sosyal Güvenlik Sistemi Yeniden Düzenleniyor

Enflasyon ile mücadele üzerinde sıkı çalışmalar yapan ekonomi kurmaylarının masasında emekli maaşı alan ve çalışmaya devam edenlerden genel sağlık sigortası (GSS) primi kesilmesi de bulunuyor. OVP duyurulduğunda sosyal güvenlik sisteminde mali sürdürülebilirliği sağlamak amacıyla kişilerin daha uzun süre istihdamda kalmalarını teşvik edecek düzenlemeler yapılacağı da açıklanmıştı. Bu kapsamda emeklilerden GSS kesintisi alınması gündeme gelmişti. Emeklilerden Genel Sağlık Sigortası kesintisi yapılması çalışmaları başladı.



Çalışandan Yüzde 12.5'lik Prim Kesintisi Yapılıyor

Şu an çalışan kesimden yüzde 12.5 oranında GSS primi kesiliyor. Ancak emeklilikle birlikte çalışmaya devam edenlerden sadece sosyal güvenlik destek primi alınıyor. Öte yandan, GSS kesintisinin her çalışan emekliden yapılmayacağı, yaş kriteri uygulanacağı belirtiliyor. 55-60 yaş aralığındaki çalışan emeklilerden bu kesintinin yapılması ise en güçlü ihtimal olarak değerlendiriliyor.