Doğurganlık Oranları ve Yaşlı Nüfus

Göktaş, Mart ayında TÜİK ile gerçekleştirilen "Türkiye Yaşlı Profili" araştırmasına atıfta bulunarak, Türkiye'nin yaşlı nüfusunun son beş yılda yüzde 21,4 oranında arttığını ifade etti. Araştırmaya göre, doğurganlık oranı nüfusun kendini yenileme seviyesinin çok altında, yüzde 1,51 seviyesinde. Göktaş, bu durumun dünya genelinde yaygın bir trend olduğunu, ancak Türkiye’nin Avrupa'ya göre daha genç bir nüfusa sahip olduğunu belirtti.

Ekran Görüntüsü 2024 07 26 162155

Cumhurbaşkanı'nın Endişeleri ve Gelecek Öngörüleri

Cumhurbaşkanı tarafından bu durumun 'varoluşsal bir tehdit' olarak nitelendirildiğini söyleyen Göktaş, birçok Avrupa ülkesinin de benzer sorunlarla ilgili özel oturumlar düzenlediğini aktardı. Göktaş, doğurganlık oranlarının bu şekilde devam etmesi halinde, 20-25 yıl sonra yeterli sayıda askeri personel bulma konusunda zorluk yaşanabileceğine dikkat çekti.

Çalışmalar ve İş Birlikleri

Genç nüfusun artması ve doğurganlık oranlarının yükselmesi için geniş çaplı çalışmalar yapacaklarını belirten Göktaş, bu çalışmaların sadece kendi bakanlıkları ile sınırlı kalmayacağını, tüm paydaşlarla iş birliği içinde yürütüleceğini söyledi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Sağlık, Hazine ve Maliye bakanlıkları ile birlikte bir çalışma grubu oluşturacaklarını duyurdu.

Ekran Görüntüsü 2024 07 26 162141

Hane Başı Aile Danışmanı

Öte yandan Bakan Göktaş'ın bu açıklaması sosyal medyayıda ikiye böldü, Bir kesim sosyal medya kullanıcıları Göktaş'ın açıklamasına destek verirken,  bir başka kesim ise Bakan Göktaş'a; ''Sayın bakan bize doğurun diyor, güzel hoş ama bu çocuklar dünyaya geldikten sonra nasıl bakacağız bunu söyleyen yok. Her şey ateş pahası ekmegi zor alıyoruz'' diyerek tepkilerini dile getirdiler.

Aydın-Denizli Otoyolu ulaşım ağına güç kattı Aydın-Denizli Otoyolu ulaşım ağına güç kattı

Editör: Selçuk Soydan